Monday, April 15, 2024
Jurnalism corect


Primul tren din Rusia cu bunuri sancționate a ajuns la Kaliningrad

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 27 iulie 2022

Primul tren cu bunuri ruse care intră sub sancțiunile impuse de Uniunea Europeană, așa numitele mărfuri sancționate, a sosit din Rusia la Kaliningrad via Lituania, în prima călătorie de acest fel de când Uniunea Europeană a declarat că Lituania trebuie să permită accesul mărfurilor rusești pe teritoriul său, potrivit guvernatorului regional.

„Este, într-adevăr, primul tren care a sosit după decizia UE … [este] o realizare destul de importantă”, a declarat guvernatorul regional Anton Alikhanov.

Trenul era format din 60 de vagoane de marfă cu ciment.

Situată între Lituania și Polonia, membră a UE și a NATO, exclava rusească Kaliningrad, puternic militarizată, depinde de Rusia continentală pentru o mare parte din aprovizionarea sa. Însă acestea trebuie să tranziteze teritoriul lituanian.

Regiunea este din ce în ce mai izolată de când Rusia a trimis trupe în Ucraina în februarie.

Context

Lituania a început să interzică, pe 18 iunie, tranzitul feroviar al bunurilor ruse care intră sub sancțiunile impuse de Uniunea Europeană, în contextul invaziei din Ucraina, către exclava Kalinigrad. Potrivit estimărilor, au fost interzise aproximativ 50% din bunurile care ajungeau în Kalinigrad prin țara baltică.

Am pregătit un set de măsuri de retorsiune pe care le-am trimis guvernului și Administrației Prezidențiale”, a amenințat guvernatorul regiunii Kalinigrad, Anton Alikhanov, în cadrul unui interviu acordat pe 3 iulie unui ziar din Rusia.

Șeful delegației Uniunii Europene la Moscova, Markus Ederer, a fost convocat la sediul Ministerului rus de Externe în luna iunie.

În replică, Peter Stano, purtătorul de cuvânt al UE în ceea ce privește afacerile externe, a transmis că Ederer „a explicat că Lituania a implementat sancțiunile impuse de UE și că nu există nicio blocadă. Le-a cerut să se abțină de la măsurile și retorica ce generează escaladare”, potrivit Reuters.

Ulterior, în 23 iulie, Lituania a ridicat interdicția privind transportul feroviar de mărfuri sancționate în și dinspre zona rusă Kaliningrad.

Kalinigrad este o exclavă ce aparține de Federația Rusă, situată între Polonia și Lituania. Are în jur de 430.000 de locuitori și este principala bază navală a Rusiei la Marea Baltică.

Foto: Pixabay

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW