Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


AJADO, acuzații la adresa lui Cătălin Predoiu: Vrea să modifice legile justiţiei netransparent şi fără o largă dezbatere publică

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 28 noiembrie 2019 Etichete: ,

Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) îl critică pe ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, pentru demersurile prin care acesta își arogă competențele Consiliului Superior al Magistraturii privind convocarea adunărilor generale ale instanțelor, „cu scopul vădit al actualului Guvern de a modifica legile justiției netransparent și fără o largă dezbatere publică”.

Mai clar, printr-o adresă din data de 25 noiembrie 2019, Ministrul Justiției Cătălin Predoiu a cerut instanțelor ca până pe 30 noiembrie să își exprime prin adunări generale „opinia” cu privire la aspecte importante privind funcționarea justiției: numărul membrilor din completele de apel, posibilitatea pensionării anticipate a magistraților, durata cursurilor Institutului Național al Magistraturii (INM), funcționarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

Acuzațiile asociației

„În primul rând, termenul foarte scurt, de doar 5 zile, pentru convocarea adunărilor generale, pentru dezbateri, luarea hotărârilor și motivarea acestora, dovedește caracterul strict formal al acestor consultări.

În al doilea rând, Ministrul Justiției nu are competența de a convoca adunările generale ale instanțelor din România pentru a exprimă “opinii”. În temeiul art. 51 lit. e) din Legea nr. 304/2004, precum și a art. 16 lit. e) din ROIIJ, numai Consiliul Superior al Magistraturii, prin Plen sau secții, poate să solicite adunărilor generale un punct de vedere asupra problemelor din justiție. Ministerul Justiției poate cere adunărilor generale, conform literei d) din același articol, doar să analizeze proiecte de acte normative, proiecte care, dacă există, nu au fost trimise însă adunărilor generale.

În al treilea rând, în adresa comunicată instanțelor se vorbește despre acte politice precum “Programul de guvernare” sau “viziunea Guvernului în exercițiu”, aspecte care exced sferei de competență a justiției și care nu reprezintă pentru magistrați nici un interes. Dimpotrivă, magistrații fiind, prin statutul lor, apolitici, este inadmisibil să fie atrași în îndeplinirea unor programe de guvernare, acest atribut aparținând exclusiv Guvernului. Acest mod de abordare al Ministrului Justiției Cătălin Predoiu încalcă separația puterilor în stat, fiind creat un precedent periculos pentru statul de drept și democrația din România.

În al patrulea rând, astfel cum s-a precizat în adresa, Consiliul Superior al Magistraturii a trimis Ministerului Justiției punctul de vedere “asupra subiectelor de mai sus”, prin urmare Ministrul Justiției Cătălin Predoiu are opinia forului suprem al magistraților asupra problemelor puse în discuție, motiv pentru care solicitarea ministrului privind convocarea adunărilor generale este o încălcare a legii și o intruziune gravă în competențele CSM.

În al cincilea rând, adunările generale nu formulează “opinii”, ci adopta hotărâri după analizarea proiectelor de acte normative, iar un astfel de proiect de lege nu există în prezent”, transmite AJADO.

AJADO: Consultarea judecătorilor, esențială

Potrivit membrilor asociației, consultarea judecătorilor privind modificările legislative cu impact asupra statutului și carierei acestora, precum și cu privire la organizarea judiciară este esențială, însă, această consultare trebuie să se facă în limitele legii și „nicidecum nu poate fi de formă ori folosită în scopuri politice”.

„Pentru aceste motive condamnam public aceasta actiune a Ministrului Justitiei Catalin Predoiu, parte a puterii executive, de intruziune nelegala si arogare abuziva de competente ale Consiliului Superior al Magistraturii, garantul independentei justitiei, si ii solicitam sa revina in limitele legii, iar daca doreste consultarea instantelor prin adunari generale sa o faca trimitand un proiect de act normativ, asa cum ii cere legea”, a mai spus Predoiu.

Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *