Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Agent Green: Ursul uriaș Arthur, împușcat de un prinț din Liechtenstein într-o arie naturală protejată / Șeful Gărzii de Mediu: Sunt suspiciuni de braconaj

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 5 mai 2021

Un urs brun de mari dimensiuni a fost împușcat de Prințul Emanuel von und zu Liechtenstein în localitatea Ojdula din județul Covasna într-o arie naturală protejată, arată organizația Agent Green într-o investigație.

Conform sursei citate, prințul și-a fundamentat uciderea urs prin derogarea oferită de ministerul mediului din România acordată pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, județul Covasna. Dar în realitate, prințul nu ar fi omorât ursul problemă, ci un mascul care trăia în adâncul pădurii și care nu venise niciodată în apropierea localităților. Ursul Arthur a fost observat vreme de mai mulți ani de rangerul Agent Green din zona respectivă și era recunoscut ca fiind un exemplar sălbatic și neobișnuit cu prezența omului și sursele de hrană oferite de acesta. Habitatul său era aria protejată Natura 2000 Oituz-Ojdula ROSCI0130.

„Arthur avea vârsta de 17 ani și a fost cel mai mare urs observat în România și probabil cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană. Măsurătorile cadavrului indică că Arthur avea 593 de puncte din 600 care reprezintă maximum posibil în industria vânătorii de trofee. Nu am mai auzit de un asemenea punctaj record până acum. Mă întreb cum a putut prințul să confunde o femelă cu pui care vine la sat cu cel mai mare mascul care exista în adâncul pădurii. Este clar că prințul nu a venit să rezolve problema localnicilor ci să omoare ursul și să își ducă acasă cel mai mare trofeu pentru a-l agăța pe perete. Avem de a face cu o partidă de braconaj, de vreme ce au împușcat ursul greșit”, a spus Gabriel Paun, președintele Agent Green.

Șeful Gărzii de Mediu susține că principala suspiciune este braconajul

Comisarul general al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, susține că după toate probabilitățile este vorba de un caz de braconaj.

„În mod normal trebuie să ai exemplarul foarte bine identificat, e cel care produce pagube. Fişa de descriere pleacă de la persoana care solicită sprijin, cel care e păgubit, căruia i s-a distrus un bun sau animalele din curte. El se adresează fondului de vânătoare, care face demersuri către APM  şi Ministerul Mediului. De la Ministerul Mediului se constată aceste pagube şi se dă o derogare pentru exemplarul de urs care urmează să fie recoltat. În mod normal, trebuie să vină cei care au fondul de vânătoare (să recolteze exemplarul-problemă, n.r.). Avem suspiciuni faţă de modul în care a fost evaluat trofeul respectiv, avem suspiciuni că este exemplarul care a creat pagube în localitatea respectivă”, a spus Berceanu, la Digi 24.

Întrebat dacă este luată în discuţie varianta braconajului în cazul uciderii ursului din Covasna, şeful GNM a subliniat că aceasta „e principala suspiciune”.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *