Monday, July 22, 2024
Jurnalism corect


Administrația Fondului pentru Mediu a ridicat poprirea de pe conturile Blue Air

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 7 septembrie 2022 Etichete: , , , , ,

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat miercuri, 7 septembrie, că a ridicat poprirea asupra conturilor liniei aeriene Blue Air și a acceptat cererea de eșalonare a datoriilor pentru o perioadă de 12 luni.

AFM a venit și cu o serie de clarificări în scandalul iscat de decizia Blue Air de a-și anula zborurile până pe 12 septembrie.

Reprezentanții Agenției arată că au primit, în luna mai, lista operatorilor care nu au restituit „certificatele de emisii de gaze cu efect de seră aferente emisiilor de dioxid de carbon generate în anul 2021”. Ministrul Mediului a explicat, marți, că datoriile se ridică la 28 de milioane de lei. Detalii aici.

Ulterior, a întocmit o decizie de impunere pentru mai mulți operatori economici, inclusiv Blue Air, pe care a comunicat-o companiei pe 13 mai și care avea termen scadent de plată la data de 5 iunie.

Pe 17 mai, Blue Air a trimis o solicitare de eșalonare a datoriilor, acceptată de AFM, potrivit comunicatului de presă transmis miercuri.

În data de 24 iunie 2022, compania BLUE AIR AVIATION S.A a revenit cu o adresă prin care a solicitat eșalonarea la plată a debitului provenit din decizia de impunere. Administrația Fondului pentru Mediu a răspuns solicitării în data de 15 iulie 2022, prin care a solicitat mai multe documente pentru a realiza legal procedura de eșalonare”, se arată în comunicatul AFM.

Agenția susține că Blue Air nu a pus la dispoziție documentele și informațiile solicitate și nici nu a achitat suma restantă, astfel că AFM a demarat măsuri de executare silită și a emis somația de plată pe 25 iulie.

Totodată, pe 29 august, reprezentanții AFM au respins cererea de eșalonare a datoriilor, pentru că Blue Air nu a transmis documentele solicitate, potrivit sursei citate.

Întrucât contribuabilului i-a fost respinsă solicitarea de eșalonare la plată a obligațiilor la Fondul pentru mediu pentru neprezentarea documentelor solicitate și pentru că acesta nu a achitat sumele înscrise în Titlul executoriu și în Somația de plată, în data de 1 septembrie 2022 au fost continuate măsurile de executare silită în cadrul Dosarului de executare silită pentru recuperarea creanței datorate la Fondul pentru mediu prin emiterea adresei de înștiințare privind înființarea popririi și a adresei de înființare a popririi asupra disponibilităților bănești”, explică reprezentanții AFM.

Amintim că Blue Air a anunțat, cu o zi în urmă, că va anula toate zborurile până pe 12 septembrie, din cauza popririi impuse de AFM asupra conturilor companiei.

CITEȘTE ȘI: Bloomberg: Risc ridicat de a intra în faliment pentru liniile aeriene mici din Europa

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW