Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Aderarea la Uniunea Europeană, în Constituția Republicii Moldova. Curtea Constituțională a validat referendumul 

By Vîrban Robert , in Republica Moldova Stirile zilei , at 31 octombrie 2024

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a validat, joi, rezultatele referendumului de modificarea Constituției, în sensul aderării la Uniunea Europeană.

„Curtea Constituțională a decis: integrarea europeană va fi introdusă în Constituție! Împreună am câștigat această bătălie și obiectivul nostru a fost îndeplinit. Este meritul vostru, dragi cetățeni – datorită votului vostru, am fost mai puternici decât furtul lor. Duminică mai avem o bătălie de dat, pentru ca aderarea la Uniunea Europeană să devină o realitate cât mai repede. Dragi cetățeni, lucrurile mari se fac pe pași. Primul pas a fost făcut. A rămas pasul 2 – duminică să câștigăm alegerile. Iar imediat după aceasta, să ne asigurăm că devenim stat membru al UE până în 2030. Ieșiți la vot, căci altfel riscăm să pierdem tot ce avem”, a transmis președinta Maia Sandu.

Conform hotărârii din 31 octombrie a Curții Constituționale, textul legii de modificarea Constituției este:

„Noi, poporul Republicii Moldova, exercitându-ne în mod direct suveranitatea națională și dreptul de a participa la administrarea treburilor publice, în temeiul articolului 2, 39 și 75 din Constituția Republicii Moldova, adoptăm prezenta lege constituțională

Preambulul se completează cu două aliniate noi, cu următorul cuprins:

Reconfirmând identitatea europeană a poporului Republicii Moldova și  ireversibilitatea parcursului european al Republicii Moldova, declarând integrarea în Uniunea Europeană drept obiectiv strategic al Republicii Moldova, Constituția se completează cu:

  • Titlul cinci prim, cu următorul cuprins: Integrarea în Uniunea Europeană.
  • Articolul 140 prim – aderarea la tratatele constitutive și la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene:
  1. Aderarea Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, precum și la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, se stabilește de Parlament prin lege organică. 
  2. Ca urmare aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum și celelalte acte juridice cu caracter obligatoriu  ale Uniunii Europene, au prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.”

Organizat pe 20 octombrie la propunerea președintei Maia Sandu, referendumul pentru modificarea Constituției a fost aprobat cu votul a 750.238 de cetățeni, adică 50,39% din totalul voturilor valabil exprimate. Rezultatul este unul net sub așteptări față de sondajele și estimările realizate în zilele premergătoare. Ulterior, autoritățile de la Chișinău au descoperit o uriașă schemă de fraudare a votului prin coruperea alegătorilor, pusă la cale de oligarhul fugar Ilan Șor, cu sprijinul Moscovei. Aproximativ 40 de milioane de euro ar fi fost pompați în ultimele două luni de către Kremlin pentru fraudarea referendumului și alegerilor prezidențiale. Conform estimărilor făcute oficialii de la Chișinău, circa 200.000 – 300.000 de alegători ar fi fost racolați, sub promisiunea că vor fi răsplătiți financiar, pentru a vota împotriva adoptării referendumului și a președintei Maia Sandu.

Sursa foto: Inquam Photos / Elena Covalenco

Comentarii