Investigație în R. Moldova privind transportul alegătorilor la vot cu avionul și autobuzele în Rusia, Belarus, Azerbaidjan și Turcia
Autoritățile din Republica Moldova desfășoară o anchetă privind presupuse „transporturi organizate” de către Rusia pentru a facilita participarea cetățenilor moldoveni care locuiesc pe teritoriul rus la turul doi al alegerilor prezidențiale, considerate cruciale pentru viitorul țării, anunță AFP.
„Există indicii rezonabile care sugerează organizarea de transporturi ale alegătorilor, atât din străinătate, cât și pe teritoriul național”, a transmis duminică poliția într-un comunicat. „Autoritățile naționale desfășoară investigații pentru a strânge probe privind zboruri între Rusia și Belarus, Azerbaidjan și Turcia, menite să faciliteze votul cetățenilor moldoveni la consulatele sau ambasadele Republicii Moldova din aceste țări”, se mai arată în comunicat. Scopul acestei investigații este „să se asigure integritatea procesului electoral și garantarea unui vot liber, fără presiuni sau influențe externe nejustificate”.
Președinta în exercițiu, Maia Sandu, care a obținut un nou mandat, a avertizat constant cu privire la „intervenții străine fără precedent” și acuzații de cumpărare masivă de voturi, care, potrivit autorităților de la Chișinău, dar și Uniunii Europene și Statelor Unite, au afectat referendumul recent privind Uniunea Europeană, desfășurat pe 20 octombrie.
Agenția de presă rusă Tass a relatat despre „călătorii spontane” ale moldovenilor care s-au arătat dispuși să călătorească ore în șir și să-și cheltuiască economiile pentru a vota.
În Belarus, unii alegători intervievați de agenția de presă Belta au afirmat că au călătorit acolo din cauza restricțiilor de vot impuse în Rusia, unde au fost deschise doar două secții de votare. Kremlinul a respins ferm acuzațiile, numindu-le „grave și nefondate”.
„INTERVENȚII MASIVE ALE RUSIEI”
Duminică, Maia Sandu a lansat un nou apel la mobilizare împotriva celor pe care i-a numit „escroci” care acționează „în mod organizat”.
Consilierul său pe securitate națională, Stanislav Secrieru, a vorbit pe platforma X despre „amestecuri masive ale Rusiei”, referindu-se la zboruri charter și autobuze venite din regiunea separatistă prorusă Transnistria, unde se află trupe rusești.
„Maia Sandu ne blochează accesul la vot, așa că am venit la Minsk”, a declarat Serghei Rotaru, unul dintre acești alegători.
Maia Sandu, lidera pro-europeană în vârstă de 52 de ani, care s-a distanțat de Moscova după invazia Ucrainei, l-a învins pe contracandidatul Alexandr Stoianoglo, un fost procuror sprijinit de socialiștii proruşi.
Comentarii