Thursday, May 30, 2024
Jurnalism corect


Acțiunile Inspecției Judiciare, blocate după decizia CJUE: Sentința CSM în cazul celor trei judecători care ar fi purtat discuții cu tentă politică pe un grup de Facebook, amânată

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 26 mai 2021

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a amânat pronunțarea în cazul celor trei judecători acuzați de Inspecția Judiciară că au purtat discuții cu tentă politică pe un grup de Facebook, invocând decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) din 18 mai.

Repune cauza pe rol în vederea dezbaterii în contradictoriu a excepţiei nulităţii absolute a cercetării disciplinare prin prisma efectelor Hotărârii Marii Camere a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pronunţată la data de 18.05.2021, astfel cum a fost invocată prin notele scrise depuse de pârâţi la data de 25.05.2021”, este decizia Secției pentru judecători din cadrul CSM, pronunțată miercuri.

Următorul termen de judecată va avea loc la data de 9.06.2021, cu citarea părților.

Inspecția Judiciară a cerut suspendarea din funcție a judecătorilor Laurențiu Grecu, Dragoș Călin și Alina Giorceanu, după ce mai multe discuții cu tentă politică purtate pe grupul de Facebook „Forumul Magistraților” au ajuns în spațiul public, considerând că practicarea activității afectează prestigiul justiției.

Discuțiile care au apărut în spațiul public se referă la aprecieri făcute de mai mulți magistrați la adresa unor colegi, în termeni jignitori, precum și la declarații cu tentă politică. În afara judecătorilor a căror suspendare se cere, în discuțiile respective apar și procurori, printre care Bogdan Pîrlog.

CITEȘTE MAI MULTE AICI: Trei judecători ar putea fi suspendați ca urmare a unor postări pe un grup de pe Facebook – Unde începe și unde se termină spațiul privat de pe rețelele de socializare

Decizia CJUE, invocată la o zi după pronunțare

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii l-a absolvit pe fostul șef al DNA Ploiești Lucian Onea de acțiunea disciplinară deschisă de Inspecția Judiciară pe 19 mai.

Potrivit surselor Mainnews.ro, decizia a fost luată pe baza hotărârii Curții de Justiție a Uniunii Europene, care a constatat că numirile în funcții de conducere ca interimar prin implicarea politica pot duce la posibile presiuni asupra magistraților.

Lucian Netejoru a fost numit printr-o Ordonanță de Urgență în fruntea Inspecției Judiciare de către Tudorel Toader.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW