Acordul pentru îndepărtarea minelor din Marea Neagră dintre România, Bulgaria și Turcia va fi semnat pe 11 ianuarie
Turcia, România și Bulgaria urmează să semneze la Istanbul un acord pentru deminarea Mării Negre pe data de 11 ianuarie, având ca obiective minele rămase din conflictul din Ucraina, precum și cele provenite din Al Doilea Război Mondial, conform informațiilor furnizate de Ministerul turc al Apărării, citat de sursa NEXTA.
Pe 16 decembrie, ministrul turc al Apărării, Yasar Guler, a anunțat că, după luni de discuții între țările membre NATO situate în jurul Mării Negre, un acord este complet. În aprilie 2022, statele aliate din regiunea Mării Negre au avut întâlniri cu reprezentanți din Georgia, Polonia și Ucraina pentru a discuta despre deminarea zonei după invazia Rusiei în Ucraina.
Miniștrii apărării din cele trei țări au continuat discuțiile privind acest plan la o reuniune NATO desfășurată la Bruxelles în octombrie, iar ulterior, la Ankara, în luna precedentă, lucrând la finalizarea inițiativei.
Potrivit informațiilor provenite de la surse militare, de la declanșarea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, au fost eliminate un total de 151 de mine în Marea Neagră, majoritatea în apele teritoriale ale Ucrainei și șase în apele României. Pe lângă aceasta, o navă militară și una civilă au suferit daune provocate de mine, iar o altă navă a explodat în zona digului din Costinești.
România a efectuat o achiziție în valoare de 150 de milioane de euro pentru două vânătoare de mine aflate în uz în Marea Britanie, ca răspuns la amenințările la adresa siguranței traficului maritim. Primul, M-270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu”, se află în prezent în proces de deplasare către portul militar Constanța și este așteptat să ajungă la destinație pe 19 decembrie. Nava și-a început călătoria după ce a efectuat manevra de ieșire din șantierul naval Babcock din portul scoțian Rosyth pe 15 noiembrie și a făcut o escală de refacere a capacității în portul italian Cagliari între 6 și 9 decembrie. A doua navă este programată să sosească în România în primul semestru al anului viitor.
În contextul actual al securității în zona de responsabilitate, Forțele Navale Române desfășoară în mod constant două operațiuni de monitorizare a traficului maritim. Scopul acestora este să combată pericolele de navigație și să asigure securitatea la granița fluvială din nordul Deltei Dunării. Vânătorul de mine M 270 va juca un rol semnificativ în îndeplinirea misiunilor de identificare și neutralizare a minelor aflate în derivă în Marea Neagră.
FOTO: Ministerul Apărării
Comentarii