Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Acord între Israel, Egipt și UE pentru creșterea importurilor de gaze în Europa

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 15 iunie 2022

Israel și Egipt vor coopera pentru a crește exporturile de gaz natural lichefiat către Uniunea Europeană, după ce reprezentanții celor două state au semnat un memorandum cu UE miercuri, 15 iunie, în timpul vizitei președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Cairo, notează Reuters.

Un mare pas în față în ceea ce privește livrările de energie către Europa(…)Consider că este un pas ce ne apropie de un angajament mai larg în zona Mării Mediterane, pentru că, deși livrările de energie vizau în mod tradițional partea nordică (n.r. a Europei), acum există o schimbare de paradigmă către sudul și estul mondial”, a declarat Ursula von der Leyen, la finalul unei întâlniri cu președintele Egiptului, Abdel Fattah al-Sisi.

Concret, Israel ar urma să trimită mai mult gaz în Egipt, țară care are instalații de lichefiere, iar de acolo ar urma să fie exportat pe cale maritimă către Uniunea Europeană.

Astăzi (n.r. miercuri), Egipt și Israel au luat un angajament pentru a împărți gazul natural cu Europa și pentru a ajuta la rezolvarea crizei energetice(…)Memorandumul va fi primul care va permite exporturi semnificative de gaz israelian în Europa”, a spus ministrul israelian al Energiei, Karine Elharrar.

Numai că oficialii prezenți la semnarea memorandumului au menționat că volumul exporturilor va crește într-o manieră considerabilă peste cel puțin doi ani.

În plus, Uniunea Europeană ar urma să încurajeze companiile din regiune să participe la proiectele de exploatare din Israel și Egipt.

Uniunea Europeană a importat, în anul 2021, 155 de miliarde de metri cubi de gaz din Federația Rusă, adică aproximativ 40% din consumul european.

Anul trecut, din Egipt au fost exportate 8.9 de miliarde de metri de cubi de gaz natural lichefiat și alte 4.7 miliarde de metri cubi în primele 5 luni ale anului 2022, potrivit datelor Reuters.

Israel, în schimb, plănuiește ca în următorii ani să ajungă la un nivel de aproximativ 40 de miliarde de metri cubi de gaze exportați pe an.

Egipt găzduiește Forumul Gazului de la Estul Mediteranei, un grup în care participă și Israel, Grecia, Cipru și Iordan, prin care statele din zona Mării Mediterane își propun să mărească exporturile de gaze între țările din regiune.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *