Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

A început cel mai mare exercițiu NATO de după Războiul Rece

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 26 ianuarie 2024

NATO a lansat, săptămâna aceasta, „Steadfast Defender 2024”, cel mai mare exercițiu militar de după Războiul Rece. Acesta urmărește întărirea securității țărilor aliate care se învecinează cu Federația Rusă și pe flancul estic al Alianței. Un accent special va fi pus pe desfășurarea forței de reacție rapidă a NATO în Norvegia, Polonia, țările baltice și România.

Aproximativ 90.000 de militari urmează să se alăture exercițiilor Steadfast Defender 2024, care se vor desfășura până în luna mai, a declarat, joi, la Bruxelles, Comandantul Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR), generalul Chris Cavoli.

Exercițiile vor repeta execuția de către NATO a planurilor sale regionale, primele planuri de apărare pe care Alianța le-a elaborat în decenii, detaliind modul în care va răspunde la un atac. NATO nu a menționat Rusia, în mod explicit, în anunțul său, subliniază Reuters, dar documentele sale strategice identifică Rusia drept cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității membrilor NATO.

Steadfast Defender 2024 va demonstra capacitatea NATO de a desfășura rapid forțe din America de Nord și din alte părți ale Alianței pentru a consolida apărarea Europei, a precizat oficialul militar NATO. Exercițiul se va desfășura după un scenariu de conflict emergent, simulat cu un adversar aflat aproape la egalitate, a declarat Cavoli, după o întâlnire de două zile a Comitetului Militar NATO, în formatul șefilor Apărării, accentuând că Steadfast Defender 2024 va fi o demonstrație clară a unității, forței și hotărârii noastre de a ne proteja reciproc valorile și ordinea internațională bazată pe reguli.

Ultimele exerciții de dimensiuni similare au fost Reforger (1988), în timpul Războiului Rece, cu 125.000 de participanți, și Trident Juncture 2018, cu 50.000 de participanți.

Amiralul Bauer: Este nevoie de implicarea întregii societăți

Aliații lucrează activ pentru a maximiza capacitatea de execuție a noilor planuri de apărare ale NATO, a declarat, la 18 ianuarie, președintele Comitetului Militar al NATO, amiralul Rob Bauer.

„Înseamnă că, dacă se ajunge la asta, dorim să putem executa aceste planuri cu un risc minim. Este vorba despre a fi pregătiți, a continuat amiralul. Avem nevoie de mai multă rezistență societală. Mai multă independență energetică, de infrastructură rezistentă. Și în general, dar mai ales pentru un subiect-cheie, cum ar fi apărarea integrată aeriană și antirachetă, avem nevoie de o abordare fundamental nouă a cooperării mediilor public și privat în industria de apărare, a mai spus președintele Comitetului Militar al NATO. Din punct de vedere militar, sunt mult mai mulți pași de făcut pentru a ajunge acolo unde ne dorim pentru apărarea noastră colectivă. Cu toate acestea, responsabilitatea pentru libertate nu cade doar pe umerii celor în uniformă, a afirmat, cu o zi înainte, amiralul Bauer, în deschiderea lucrărilor Comitetului Militar NATO.

Mircea Geoană: Pacea noastră este amenințată

În perioada 17-18 ianuarie 2024, la sediul NATO din Bruxelles, a avut loc sesiunea Comitetului militar al șefilor Apărării ai NATO. Cei 31 de șefi ai Apărării aliați și din Suedia s-au concentrat pe capacitatea de execuție a noilor planuri de apărare ale Alianței, transformarea capacității de război a NATO și sprijinul continuu al NATO pentru Ucraina.

„Astăzi, pacea noastră este amenințată. Război, terorism, instabilitate. Statele autoritare ne amenință valorile. Avem nevoie de o NATO puternică mai mult ca niciodată și avem o NATO puternică”, a declarat secretarul general adjunct, Mircea Geoană.

Accent pe flancul estic

Militarii care participă la exerciții (care vor implica afluirea personalului în Europa, precum și exerciții pe teren) vor veni din țările NATO și Suedia, care speră să se alăture Alianței cât mai curând.

În a doua parte a exercițiului Steadfast Defender 2024, un accent special va fi pus pe desfășurarea forței de reacție rapidă a NATO în Polonia, pe flancul estic al Alianței. Alte locații majore ale exercițiilor vor fi în statele baltice, care sunt văzute ca fiind cele mai expuse riscului de potențial atac rusesc, Germania, și statele aflate la extremitățile Alianței Nord-Atlantice, cum ar fi Norvegia și România.

Comentarii