Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


A fost emis un nou mandat european de arestare pe numele lui Mario Iorgulescu. Explicațiile ministrei Justiției

By Dragomir Georgiana , in Justitie Stirile zilei , at 23 octombrie 2023 Etichete: , , , ,

Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu, a precizat, luni, 13 octombrie, că pe numele lui Mario Iorgulescu a fost emis un nou mandat european de arestare de către Tribunalul Bucureşti, urmând ca instanţele din Italia să analizeze solicitarea statului român pentru aducerea acestuia în ţară, în vederea executării pedepsei definitive, pronunțată de Curtea de Apel București, pentru săvârșirea infracțiunii de omor. 

Potrivit ministrei Justiției, la acest moment, sunt proceduri care ies din aria de competență a acestei instituții, fiind vorba despre proceduri judiciare privind executarea pedepsei. Sursa citată spune că instanța din Italia(n.r Curtea de Apel din Milano) a invocat, în trecut, că Mario Iorgulescu nu are discernământ, lucru care nu i-ar fi permis să participe în mod conștient la procesul penal în care este acuzat. Tribunalul București a emis mandat de arestare europeană, pentru ca Mario Iorgulescu să execute pedeapsa în țară, urmând ca instanța italiană să se pronunțe asupra solicitării de extrădare, formulată de România.

„În mai 2022, Curtea de apel din Milano a dispus ca cele două mandate europene de arestare să nu fie executate având în vedere starea mintală a persoanei solicitante, stare care nu îi permite o participare conştientă la proceduri. Practic, solicitarea statului român, ca să traduc pentru cei care ne urmăresc, cu privire la aducerea fugarului în România, a fost blocată de instanţa italiană la nivelul anului 2022, anul trecut., eu nu eram ministru la acel moment, pe motiv că persoana nu are discernământ şi nu poate participa la proceduri. Astăzi suntem în altă etapă, vorbim despre un nou mandat european de arestare care va urma cursul, sunt convinsă că instanţele italiene vor analiza această solicitare şi vă putem ţine la curent pe măsură ce vom obţine termene şi pe măsură ce magistratul de legătură din Italia ne va putea furniza noi informaţii. Momentan abia a fost emis mandatul de arestare”, a precizat ministra Justiției, Alina Gorghiu.

Reamintim, săptămâna trecută, Mario Iorgulescu, fiul lui Gino Iorgulescu, preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la 13 ani şi 8 luni de închisoare pentru omor şi conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului şi drogurilor (cocaină), în legătură cu accidentul auto provocat de acesta în anul 2019, soldat cu moartea unui bărbat.

Citește și:  Mario Iorgulescu a fost condamnat la 15 ani și 8 luni de închisoare, după accidentul provocat în 2019 / Decizia nu este definitivă

Sursă foto: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

Comentarii