Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


„În momentul coliziunii pedala de accelerație era apăsată la maximum”. Cum explică judecătorii condamnarea lui Mario Iorgulescu

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 19 octombrie 2023

Drogat cu cocaină și având o alcoolemie enormă, aproape 2 g/l în aerul respirat, Mario Iorgulescu conducea cu peste 160 km/h înainte de a pătrunde cu bolidul  pe contrasens și a intra într-un alt autoturism, al cărui șofer a murit pe loc, arătă judecătorii de la Curtea de Apel București în motivarea deciziei de condamnare. 

Fiul președintelui Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Gino Iorgulescu, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel București la 13 ani și 8 luni de închisoare pentru omor pentru accidentul provocat în anul 2019.

În motivarea deciziei, judecătorii arată că, în loc să frâneze, beizadeaua a călcat la maximul pedala de accelerație a bolidului Aston Martin DBS, în valoare de peste 300.000 euro.

„(…) având o alcoolemie de peste 1,96 g/l și fiind sub influența cocainei, intenționând să se deplaseze de la petrecerea organizată spre Clubul Nuba din Parcul Herăstrău, Mario Iorgulescu a condus autoturismul Aston Martin DBS cu o viteză ce depășea cu mult limita legală de 50 km/h în localitate, iar la un moment dat a pătruns de pe banda nr. 2, pe culoarea roșie a semaforului cu viteza de 145 km/h, a accelerat până la 162 de km/h în momentul în care a trecut de un alt vehicul care circula cu viteză redusă pe banda I, urcând vehiculul cu partea stângă pe un scuar și apăsând la maximum pedala de accelerație (în condițiile în care autovehiculul pe care îl conducea era echipat cu un motor ce dezvoltă o putere de aproximativ 700 de cai putere), pătrunzând pe contrasens și intrând în coliziune frontală, la ora 03:02:39, la viteza de 143 km/h, cu autoturismul (…) ce era condus de victimă, persoană care a decedat pe loc în urma leziunilor suferite. Din momentul în care a pătruns în intersecție pe culoarea roșie a semaforului, Mario Iorgulescu nu a acționat pedala de frână, iar în momentul coliziunii pedala de accelerație era apăsată la maximum (100%)”, arată judecătorii în motivare.

Turbat de furie, a apăsat la maxim accelerația

În motivarea deciziei de condamnare pentru omor, iar nu pentru ucidere din culpă, aproape fără precedent în justiția românească, judecătorii explică că, aflat într-o criză de gelozie, Mario Iorgulescu nu ar mai fi ținut cont de absolut nimic și, ca urmare a consumului de droguri și alcool, nu nu ar fi acceptat posibilitatea uciderii unei persoane în trafic.

„Dacă acesta, într-adevăr, nu ar fi acceptat posibilitatea uciderii unei persoane în trafic, atunci nu ar fi existat niciun motiv să apese la maximum pedala de accelerație după ce a pătruns pe contrasens, ci, din contră, ar fi acționat pedala de frână pentru a diminua consecințele unei coliziuni cu autoturismul victimei. Un acces de furie necontrolată generată de discuția telefonică purtată cu martora, cu aproximativ 2 minute înainte de impact, stare accentuată și de puternicul efect stimulant pe care consumul de cocaină și alcool îl are asupra sistemului nervos central, inculpatul nu a mai ținut cont de faptul că nu este singurul participant la trafic, a ignorat total culoarea roșie a semaforului, a pierdut controlul autovehiculului din cauza vitezei excesive, care l-a împiedicat să vadă în timp util scuarul care delimita sensurile de mers, urcându-se cu partea stângă a autovehiculului pe acel scuar și pătrunzând pe contrasens”, arată judecătorii.

Iorgulescu Jr. se ascunde de justiție în Italia

La scurt timp după ce a provocat tragicul eveniment, Iorgulescu a fost transferat de către familie, în mare secret, la un spital din Italia. Fiul șefului LPF nu a mai revenit în țară din acel moment. În mai 2022, Curtea de Apel din Milano a respins cererea de extrădare a lui Mario Iorgulescu.

„Nu vreau să mă întorc în România. Mi-aș dori să fiu condamnat cu suspendare și să îmi fac pedeapsa în Italia”, declara fiul lui Gino Iorgulescu în noiembrie anul trecut, într-un interviu pentru Fanatik.ro.

Condamnat într-un alt dosar

Pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare a rezultat din contopirea cu o altă condamnare de 3 ani de închisoare, dată într-un alt dosar, în care a fost găsit vinovat de complicitate la lipsire de libertate. În anul 2016, alături de alte persoane, Iorgulescu Jr. a sechestrat și bătut cu un ciocan un bărbat care le datora bani.

Comentarii