Sunday, February 25, 2024
Jurnalism corect


A fost aprobată rectificarea bugetară: Veniturile bugetului general se majorează cu 30 miliarde de lei

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 18 august 2022

A fost aprobată rectificarea bugetară, a anunțat joi, 18 august, după ședința de guvern, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu. Astfel, veniturile bugetului general consolidat se majorează cu 30,4 miliarde de lei.

„Astăzi a fost aprobată rectificarea bugetului de stat, prima rectificare din acest an, dar și rectificarea bugetului de asigurări sociale de stat, plecând de la noile rezultate, comunicate de Comisia Națională de Prognoză, care estimează o creștere reală de 3,5% în acest an, față de 4,6% cât a fost la bugetul inițial și un PIB, în valoare nominală, la final de an, de 1372,5 miliarde de lei, dar și de rezultatele privind veniturile bugetare pe primele 6 luni, precum și analiza execuției bugetare pe primele 6 luni la toți ordonatorii de credite și ținând cont de prioritățile pe care le-am asumat ca guvern, pe partea de pachete de sprijin pentru cetățeni, care au fost parțial finanțate în prima jumătate a anului și continuă să fie finanțate prin această rectificare (…)

Ca și cifre macro, veniturile bugetului general consolidat se majorează cu suma de 30,4 miliarde lei, din care 29,1 miliarde de lei din economia internă, iar 1,3 miliarde de lei din fonduri externe nerambursabile”, a anunțat Câciu.

Cheltuielile pentru investiții cresc cu 3,4 miliarde de lei, ajungând la 93,1 miliarde lei, în creștere cu 0.1 puncte procentuale de la 6,7% din PIB la 6,8% din PIB.

„Majorarea veniturilor bugetului de stat este influențată în principal de evoluția indicatorilor macroeconomici pe anul 2022, a încasărilor la bugetul de stat și a ultimelor modificări legislative aprobate cu aplicare în anul curent, precum și de măsurile de îmbunătățire a colectării, ținta fiind de 3,5 miliarde de lei pe măsurile de îmbunătățire a colectării”, a precizat Câciu.

Potrivit acestuia, se înregistrează plusuri la impozitul pe profit – plus 4 miliarde de lei; alte impozite – un plus de 126 de milioane de lei; și la TVA – un plus de 5,54 de miliarde de lei.

Adrian Câciu a menționat și o creștere a veniturilor din alte impozite și taxe generale pe bunuri și servicii cu 18,3 milioane de lei, o creștere a veniturilor din taxe pe utilizarea bunurilor de 920 de milioane de lei și o creștere a veniturilor nefiscale de 2,5 miliarde de lei.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW