Tuesday, April 16, 2024
Jurnalism corect


Premierul Ciucă: Rectificarea bugetară este una pozitivă. Creştere de aproximativ 30 de miliarde de lei la buget

By news.ro , in Politic Stirile zilei , at 18 august 2022

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, că în şedinţa de guvern va fi discutată rectificarea bugetară care este una pozitivă, bazându-se pe o majorare a PIB, o creştere de aproximativ 30 de miliarde de lei la bugetul consolidat . Şeful Executivului a anunţat alocări suplimentare la Sănătate şi Educaţie. Premierul a anunţat că la finalul lunii iulie s-a finalizat rambursarea de TVA, deşi au plecat pe o valoare neasigurată de peste 2 miliarde de lei.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că agenda şedinţei de guvern are în prim plan rectificarea bugetară, care este „una pozitivă, bazându-se pe o majorare a PIB”.

„Discutăm de o creştere de aproximativ 30 de miliarde de lei la bugetul consolidat şi de asemenea avem şi cifrele furnizate de Institutul Naţional de Statistică, pe primele 6 luni, care vin să confirme că măsurile Guvernului au reuşit să genereze o creştere a economiei româneşti, în pofida crizelor pe care le traversăm şi a cheltuieilor neprevăzute generate atât de criza energetică cât şi de criza de securitate de la graniţa ţării noastre”, a spus el.

Premierul a precizat că din datele INS, „putem să observăm o creştere pe al doilea trimestru cu 5,3% faţă de perioada similară a anului 2021 şi desigur, în prima jumătate, o creltere de 5,8% faţă de primul semestru al anului 2021”.

„Eu vreau să fiu cât se poate de clar în acest sens, sunt date care ne determină să rămânem ancoraţi la realitate şi nu ne dau voie să ieşim din aceste limite pe care ni le-am impus şi care sunt de asemenea impuse de situaîia deosebit de complexă pe care o traversăm”, a spus premierul, precizând că „avem datoria ca în continuare să lucrăm pe soluţii care să continue să dasigure măsuri de sprijin pentru populaţie, pentru economie, pentru că economia trebuie să funcţioneze. O să vedem, din alocările la rectificarea bugetară, că acestea sunt priorităţile pe care noi am fundamentat această rectificare”, a spus el.

Nicolae Ciucă a mai spus că un alt element care a fost luat în considerare la rectificare a fost atragerea de fonduri europene şi întrebuinţarea acestora, accesarea lor într-un volum cât mai mare, aspect care se va vedea foarte concret în repartiţiile bugetare. Premierul a anunţat că au fost asigurate fonduri suplimentare la Ministerul Sănătăţii.

„Sănătatea reprezintă o prioritate pentru Guvernul României şi în felul acesta, în baza analizelor de la ministerul Sănătăţii, am alocat fonduri europene, care au vizat toate proiectele de modernizare şi susţinere a serviciilor medicale, coroborate cu proiectele pe care le avem în derulare din funduri europene care de asemenea trebuie să fie accesate şi puse în aplicare prin PNRR”, a mai explciat premierul.

Şeful Executivului a ţinut să precizeze că în coaliţie a fost agreată alocarea sumelor necesare pentru plata concediilor medicale. „Avem garanţia că, până la finele anului, la următoarea rectificare, toate aceste sume să poată să fie asigurate fără să mai avem întârzieri în acest sens”, a arătat el. Ciucă a spus că, la Învăţământ au fost de asemenea suplimentate fondurile, în conformitate cu priorităţile ministerului.

„Apreciem că avem nevoie ca în continuare să asigurăm fundamentarea, inclusiv cea bugetară, pentru ceea ce urmează să însemne aprobarea şi intrarea în vigoare a noilor legi ale educaţiei”, a afirmat el.

Premierul a anunţat că la finalul lunii iulie au reuşit să finalizeze rambursarea de TVA, deşi au plecat pe o valoare neasigurată de peste 2 miliarde de lei. „În acest moment, rambursările de TVA pe luna iulie, sunt achitate şi avem deja garanţia şi fondurile necesare ca în luna august, aceste sume să fie plătite”, a mai spus Ciucă, arătând că sunt ani mulţi de când nu s-a mai ajuns la acest nivel de echilibrare privind restituirea de TVA.

Foto: Guvernul României

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW