Wednesday, November 30, 2022
Jurnalism corect


A doua verificare a experților europeni arată că România îndeplinește condițiile pentru aderarea la Schengen. Precizările MAE

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 23 noiembrie 2022 Etichete: , , , , , ,

Al doilea raport legat de modul în care România îndeplinește condițiile pentru aderarea la Spațiul Schengen a fost publicat miercuri, 23 noiembrie, și arată că țara noastră e în măsură să aplice legislația spațiului european de liberă circulație.

Este vorba de cea de-a doua verificare pe care experții europeni au făcut-o în decurs de 2 luni, la cererea României.

Prima a fost finalizată cu un raport aprobat de comisarii europeni, prin care au cerut Consiliului Uniunii Europene să primească „fără întârziere” România, Bulgaria și Croația în Schengen. Detalii, aici.

Verificarea finalizată cu raportul de miercuri s-a derulat tot în coordonarea Comisiei Europene și au participat experți ai Consiliului UE, dar și experți din Olanda, Suedia, Germania și Cehia.

Vizita a fost organizată ca rezultat al deschiderii exprimate de autoritățile române, ulterior vizitei voluntare din 9-11 octombrie 2022, de a oferi orice informații suplimentare și de a facilita orice demersuri care să permită formularea de către partenerii europeni a unei decizii politice în favoarea aderării României la spațiul Schengen”, arată Ministerul de Externe, într-un comunicat de presă.

Ministerul de Externe arată, astfel, că experții europeni care au participat la cea de-a doua misiune de evaluare au reconfirmat că România îndeplinește toate condițiile necesare pentru a aplica acquis-ul Schengen.

MAE își exprimă încrederea că rezultatele vizitei complementare vor fi analizate cu deosebită atenție și deschidere de către toți partenerii europeni în sensul recunoașterii valorii adăugate certe pe care România o va aduce, prin aderarea sa la spațiul Schengen, securității acestui spațiu și Uniunii Europene în ansamblu. De asemenea, MAE precizează că va continua demersurile sale susținute pentru promovarea obiectivului vizând adoptarea deciziei de aderare a României la spațiul Schengen”, potrivit MAE.

Concluziile verificării

Raportul arată că România implementează adecvat politicile de acordare a vizelor și are un ton elogios la adresa consulatelor române, despre care spune că „examinează aplicațiile într-un mod solid și deciziile sunt bine fundamentate, iar decidenții cunosc foarte bine riscurile și trendurile migrației”. În plus, arată că infrastructura IT la nivelul MAE „este exemplară”.

În schimb, se menționează că staff-ul consulatelor trebuie pregătit în continuare pentru a face față schimbărilor aduse odată cu intrarea în Spațiul Schengen.

Experții europeni mai arată că nu au identificat „probleme fundamentale” în ceea ce privește protecția datelor personale.

Aceste concluzii reprezintă, în egală măsură, o reconfirmare a rezultatelor pozitive ale eforturilor intense întreprinse de MAE în ultimii ani pentru modernizarea, debirocratizarea, digitalizarea și eficientizarea activității consulare, inclusiv pe componenta referitoare la acordarea vizelor, în conformitate cu acquis-ul european în materie și în beneficiul cetățenilor”, susține Ministerul de Externe, într-un comunicat de presă.

Raportul citat mai arată că autoritățile române sunt „proactive, dornice să coopereze și să acționeze într-o măsură coordonată” cu toate statele membre din UE, referitor la cooperarea judiciară europeană.

România este activ implicată în cooperarea judiciară cu alte state membre pentru a lupta împotriva criminalității, inclusiv a traficului de persoane, a traficului e migranți și a grupurilor infracționale organizate”, se mai arată în raport.

Mesajul transmis de premierul Nicolae Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă a menționat că „experții europeni au apreciat în mod special modul în care țara noastră respectă cu strictețe legislația și procedurile europene, făcând dovada unei infrastructuri tehnice exemplare, precum și a unei pregătiri solide și performante a personalului care gestionează aceste domenii, conform standardelor Schengen”.

Suntem cu atât mai îndreptățiți astăzi să sperăm că aceste rezultate pozitive suplimentare vor face posibilă o decizie pozitivă privind aderarea României la Schengen. România aduce deja, după cum se vede și din conținutul acestui raport, o contribuție solidă, profesionistă la securitatea acestui spațiu și a Uniunii Europene în ansamblu.

Guvernul României rămâne angajat pe aceleași coordonate de seriozitate și angajament pentru a contribui la siguranța cetățenilor europeni. Aderarea noastră la Schengen aduce o valoare adăugată incontestabilă în acest sens”, a transmis premierul Nicolae Ciucă.

Sursă foto: Inquam Photos / Cornel Putan

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW