Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Ce spune șeful Statului Major al Apărării despre sosirea militarilor americani în România

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 3 februarie 2022

Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării, a afirmat joi, 3 februarie, că sosirea celor 1.000 de militari promiși de SUA reprezintă o măsură defensivă importantă. Ultimele detalii privind desfășurarea trupelor americane în țară sunt în curs de clarificare, a precizat, între altele, generalul.

„Așa cum s-a anunțat recent de la Pentagon, un contingent de aproximativ 1.000 de militari americani, actualmente staționat în Germania, dotat cu transportoare blindate Stryker, va fi dislocat temporar în România. Am fost și suntem în permanentă legătură cu partea americană pentru materializarea redislocării în zilele următoare, ultimele detalii fiind deja în curs de clarificare.

Sosirea celor 1.000 de militari, care se vor adăuga efectivelor americane deja prezente pe teritoriul României, reprezintă o măsură defensivă importantă, o contribuție directă a Statelor Unite la consolidarea apărării României, în condițiile actualului mediu de securitate din regiunea noastră. În același timp, este un semnal puternic al solidarității și determinării cu care Alianța implementează măsuri de întărire a posturii aliate de descurajare și apărare a oricăror agresiuni pe întreg flancul său estic”, a transmis șeful Statului Major al Apărării într-o postare pe Facebook.

El i-a transmis, totodată, mulțumiri omologului său american, generalul Mark A. Milley, pentru excelenta colaborare în identificarea celor mai potrivite măsuri defensive la nivel aliat de consolidare a flancului estic, în special pentru substanțierea acestei apropiate dislocări.

„De asemenea, transmit mulțumiri Comandantului Suprem al Forțelor Aliate în Europa, generalul Tod D. Wolters și Comandantului Forțelor Terestre Americane în Europa și Africa, generalul Christopher G. Cavoli, pentru implicarea în asigurarea cooperării pe care am avut-o de-a lungul timpului și care a condus la aplicarea măsurilor de creștere a securității în regiunea Mării Negre.

La nivelul Statului Major al Apărării, ne coordonăm acțiunile cu structurile similare ale aliaților, în cadrul NATO și în plan bilateral, pentru consolidarea capacităților noastre colective de apărare”, a continuat generalul Daniel Petrescu.

Nu în ultimul rând, șeful Statului Major al Apărării a subliniat că toate măsurile care vor fi luate „sunt eminamente defensive și adaptate amenințărilor potențiale din aria noastră de responsabilitate”.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a anunțat miercuri, 2 februarie, că România va primi 1.000 de militari americani din partea Statelor Unite ale Americii, la cererea Guvernului de la București, pentru a proteja granița de Sud-Est a NATO, în contextul tensiunilor de la granița Ucrainei cu Federația Rusă.

„Rămânem concentrați asupra situației din Europa(…)Nu este vorba de mutări permanente, trupele sunt instruite să răspundă provocărilor și nu vor lupta în Ucraina. Obiectivul e de a asigura o apărare robustă a aliaților”, a precizat John Kirby, în cadrul unei conferințe de presă susținută la sediul Pentagonului.

SUA au decis că va trimite aproximativ 3.000 de trupe în România, Polonia și Germania. Astfel, 1.000 de militari care, în acest moment, se află în Germania, vor fi mutați în țara noastră, în „zilele următoare”.

„Mutarea vine ca urmare a invitației adresată de Guvernul României”, a punctat Kirby.

Foto: Facebook/ Daniel Petrescu

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW