Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Grevă de avertisment în școli | Profesorii nu au făcut ore în intervalul 11:00-13:00 / Ce spune ministrul Muncii

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 19 ianuarie 2022

Aproximativ 175.000 de cadre didactice din 4.000 de şcoli au oprit miercuri, 19 ianuarie, activitatea între orele 11:00 şi 13:00, greva de avertisment fiind organizată de sindicatele din învăţământul preuniversitar. Potrivit Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, a fost cel mai mare protest organizat în ultimii 17 ani.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de refuzul guvernanţilor de a negocia cu aceştia unele solicitări, între care cea legată de acordarea salariilor de bază şi alocarea a 6 la sută din PIB pentru Educaţie.

USR: Greva este justificată

USR a transmis, în acest context, că greva profesorilor este pe deplin justificată, în condițiile în care sistemul educațional este subfinanțat și PSD nu își respectă promisiunile electorale de creștere a salariilor profesorilor.

„USR PLUS a contestat vehement Legea Bugetului de Stat pentru anul 2022, o lege care a avut un procent de doar 2.28% din PIB alocat Educației din România. Mai mult decât atât, în plenul reunit al Parlamentului, USR a depus amendamente pentru a putea fi acordate, începând cu 1 ianuarie 2022, măririle salariale prevăzute în Legea cadru 153/2017. Amendamentele au fost respinse de exact politicienii care clamau ipocrit importanța profesorilor – parlamentarii PNL și PSD”, a transmis într-un comunicat partidul condus de Dacian Cioloș.

Senatorul Ștefan Pălărie a declarat că această grevă arată incompetența Guvernului actual.

„Profesorii intră în grevă pentru că zi de zi le este călcată în picioare demnitatea. Pentru politicienii din partidele vechi, educația este scoasă din dulap și pusă în fața publicului strict din motive electorale. Greva profesorilor arată un singur lucru – incompetența guvernului actual de a descâlci propriile minciuni spuse la televizor de atâta amar de timp și de a mai păcăli cadrele didactice că le doresc cu adevărat binele”, a precizat Pălărie, citat în comunicat.

Într-o postare pe Facebook, parlamentarul mai susține că protestul este „rezultatul nepăsării crase de la Cotroceni”.

„E rezultatul nepăsării crase de la Cotroceni, un abandon total de 10 ani poleit cu sloganuri lucioase și funde de bune intenții declarative. Un fost profesor a abandonat politic profesia și domeniul. E rezultatul neputinței unui ministru care în audierile de învestire din Parlament promitea creșterea bugetului alocat educației, ca în doar câteva zile să susțină în aceeași comisie un minim de 2.28% din PIB. Impactul imediat – amânarea creșterilor salariale din învățământ. Impactul de azi – greva profesorilor. Dincolo de alocarea bugetară – căci ascultând vocile profesorilor înțelegi că sumele oricum nu erau mari – dar e vorba de un principiu și respect pentru meserie – la greva de astăzi au contribuit multe alte înjosiri.

E rezultatul prefăcutului timp de 30 de ani al politicienilor vechi că a avea tinere generații educate este o prioritate națională. În realitate acest lucru NU a fost nici un motiv suficient pentru efort și reforme, nici un deziderat electoral – tinerii independenți economic care gândesc liber putând fi un pericol la viitoarele alegeri. Părinții nu sunt vinovați cu nimic. Își plătesc taxele, iar taxele administrate de guvern ar trebui să se întoarcă înapoi sub formă de servicii publice de calitate: educație, sănătate, justiție. Din frică de reforme, dar și din interes personal de partid, politicienii vechi nu fac asta, lăsând prin inacțiune România la coada țărilor cu pretenții de civilizație și pe loc fruntaș la plecări din țară. E nevoie de schimbare sau plecările vor continua. Astăzi copiii României de la ora 11:00 la 13:00 se vor uita în gol. Guvernul este 100% responsabil”, a transmis parlamentarul.

Ministrul Muncii, Marius Budăi (PSD), a afirmat că profesorii au dreptate să fie nemulțumiți.

„Alţi lucrători din sistem spun că „măcar profesorilor le-aţi dat ceva”. Profesorii sunt nemulţumiţi şi au dreptate să fie nemulţumiţi, venim totuşi după doi ani de îngheţări în sistemul public de salarizare. Suntem în situaţia în care s-a agreat la nivel de coaliţie şi constituim acel comitet interministerial să căutăm soluţii şi să rezolvăm problema, pentru că pe oameni asta îi interesează. Eşti la guvernare? Trebuie să găseşti soluţii!”, a precizat Marius Budăi, referitor la greva profesorilor, citat de News.ro.

Foto: Facebook/ Federaţia Sindicală a Educaţiei şi Ştiinţei

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW