Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Firea anunță că ANRE a aprobat prețul gigacaloriei în Capitală: Este dublu faţă de suma existentă

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 19 ianuarie 2022

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat preţul pe gigacalorie al Termoenergetica, a anunțat Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, la Antena 3. Prețul este dublu, fiind majorat de la 490 la 980 de lei pe gigacalorie pentru Bucureşti. 

„Vreau să vă spun că greul de acum începe (…) ANRE a aprobat tariful local Termoenergetica pentru producţie, transport, distribuţie a energiei termice. Acest tarif, ca să înţeleagă absolut toţi cei care ne urmăresc, reprezintă tariful ELCEN, care ţine de Ministerul Energiei, plus tariful Termoenergetica ce ţine de Primărie şi în continuare va fi aprobat de Consiliul General.

Dar, atenţie că este foarte grav, tariful total ajunge la aproape 1.000 RON pe gigacalorie. Adică 980 RON. Deci ceea ce vă spun sunt lucruri aflate astăzi foarte grave. Până acum era 490 RON costul pe gigacalorie. Încă o dată, 980 crescut de la 490. Populaţia plătea 163. Azi, când vorbim, există subvenţia lăsată de pe timpul meu, deci doar 163”, a declarat fostul primar general marți, 18 ianuarie, la Antena 3, citată de News.ro.

Pasul următor este aprobarea tarifului în Consiliul General al Primăriei Bucureşti (CGMB).

„Dacă luna aceasta, la prima şedinţă ordinară, se votează tariful aprobat de ANRE, deci dublu faţă de suma existentă, (…) va intra în vigoare la următoarea factură, deci vă daţi seama, iar domnul Dan a anunţat că nu vrea să acorde subvenţia care a fost anterior de peste 60%”, a adăugat ministrul.

Context

Pe 27 octombrie 2021, din cauza creșterii cu până la 140% a prețurilor la gaze naturale, 23% a prețului cărbunelui și 45% a certificatelor de CO2, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a majorat tarifele de producție a energiei termice livrate operatorilor de transport şi distribuție în mai multe orașe din țară. Așa s-a ajuns ca prețul energiei termice produse de Elcen, principalul producător al energiei termice în București, să crească de la 176 lei/MWh fără TVA la 325 lei/MWh fără TVA, ceea ce reprezintă o majorare de 86,5%.

În prezent, prețul gigacaloriei în București este de 505 lei (tva inclus), sumă din care cetățenii plătesc 164 lei, restul fiind acoperit de Primăria Capitalei, al cărui cost anual cu subvenția se ridică la aproape 1 miliard lei, adică aproximativ 25% din veniturile instituției.

Confruntată cu creșterea prețurilor energiei termice, Termoenergetica, compania de transport și distribuție, a solicitat ANRE majorarea prețului la gigacalorie la 990 lei, însă asta doar în perioada 1 – 13 ianuarie, pentru că ulterior, a explicat vineri, 3 decembrie 2021, primarul Nicușor Dan, ar intra în vigoare reducerea la 5% a TVA, astfel că prețul total s-ar diminua până la aproximativ 870 lei.

Din această sumă PNL, PMP, alături de edilul șef, propun ca cetățenii să achite 280 lei iar restul de 590 lei să fie plătit de Primăria Capitalei și Guvern. Pe de altă parte cealaltă parte a coaliției majoritare din Consiliul General, USR, se opune, solicitând ca întreaga majorare a tarifelor să fie suportată de Executiv.

Soluția ar putea veni de la Guvern

Audiat în Comisia de anchetă referitoare la majorarea prețurilor la energie din Parlament, primarul general, Nicușor Dan, a explicat că, pentru menținerea actualelor tarife, este nevoie ca Executivul să acorde PMB un sprijin de 968 milioane lei, o cifră care ne ajută să înțelegem variantele de soluționare a problemei.

Scenariul 1

Cetățenii vor plăti, la fel ca până acum, 164 lei iar restul de 968 milioane lei vor fi acoperiți de Guvern, așa cum solicită USR. Este puțin probabil că acest lucru se va și întâmpla, dacă este să ținem cont de dificultățile bugetare și mai ales de alcătuirea politică a Executivului.

Scenariul 2 

Cea mai probabilă variantă este ca diferența de 968 de milioane să fie acoperită din mai multe părți – de cetățenii racordați la sistemul de termoficare, Primăria Capitalei și Guvern. Aici rămâne de văzut cât va suporta fiecare parte, propunerea PNL, PMP și a primarului Nicușor Dan fiind ca cetățenii să achite 280 lei.

Scenariul 3

O altă variantă ar fi ca Executivul să refuze să sprijine Bucureștiul, foarte probabil dacă este să ținem cont de pozițiile PSD și ale ministrului finanțelor legate de acest subiect, caz în care sarcina ar cădea doar pe cetățeni și PMB. Dacă va fi aprobat tariful de 280 lei, Primăria ar mai trebui să aloce suplimentar pentru subvenție peste 600 milioane lei, fonduri pe care este greu de crezut că le va și plăti. Întreaga cheltuială cu subvenția la termoficare s-ar ridica în acest caz la 1,6 miliarde lei, adică aproximativ 40% din întregul buget de 4 miliarde lei, cel din care are de plătit și 1 miliard lei pentru subvenția la transportul public.

Scenariul 4

Există teoretic varianta ca cetățenii să preia întreaga sarcină suplimentară. Practic, dacă PMB și-ar păstra același nivel al subvenției, tarifele pentru populație ar ajunge de la 164 lei la 649 lei în perioada 1 – 13 ianuarie, iar ulterior la 529 lei.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW