Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

ANALIZĂ | Marea criză a facturilor: Ce măsuri urmează și ce soluții cer experții din domeniul Energiei

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Stirile zilei , at 12 ianuarie 2022 Etichete: ,

Noile măsuri anunțate de premierul Ciucă în criza facturilor nasc noi tensiuni în coaliția de guvernare. Prin vocea lui Marcel Ciolacu, PSD critică măsurile, despre care sugerează că nu sunt suficiente. Liderul social-democrat vrea măsuri mai ample. La rândul lor, experții din domeniul Energiei spun că deciziile Executivului trebuie completate de altele, în așa fel încât criza să fie rezolvată.

Măsurile Guvernului

De la 1 aprilie, Guvernul și-a propus reducerea TVA la 5% pentru energia electrică.

Vom reduce costul energiei electrice la consumator prin compensarea bonusului de cogenerare și contravaloarea certificatelor verzi. Vom elabora o schemă de sprijin și pentru gaze naturale. Analizăm, totodată, la nivelul guvernului, introducerea unei noi scheme de sprijin pentru IMM-uri, începând cu 1 aprilie”, susține Nicolae Ciucă.

PSD plusează

La scurt timp după declarația premierului, Marcel Ciolacu a postat un mesaj prin care cere măsuri mai ample.

Liderul PSD vrea reducerea TVA atât pentru gaz, cât și pentru energie electrică. Și nu din 1 aprilie, ci din 1 februarie. Ciolacu dă exemplul Poloniei.

Măsurile anunțate azi sunt corecte, dar e nevoie de mai mult. Sunt convins, însă, că putem avea tăria și voința politică de a lua decizii și mai îndrăznețe!
Putem reduce TVA-ul nu doar la energie, ci și la gaze naturale – și nu la 1 aprilie, ci din 1 februarie. Acum, nu în aprilie, factura energetică îi arde cel mai tare pe oameni. Așa face Polonia, din 1 februarie: TVA ZERO la gaze, îngrășaminte și mâncare, plus taxe reduse la carburanți. Acesta este modul corect de reacție a statului, pe care îl voi propune ca model de urmat la prima ședință a liderilor coaliției!”, scrie Ciolacu, pe Facebook.

Ce spun experții

Asociația Energia Inteligentă lansează un set propriu de măsuri.

Asociația Energia Inteligentă a resolicitat în luna septembrie 2021, în baza alin 3, art 4 din Legea 21/1996 în cadrul Planului de Măsuri de Urgență Energetică înaintat Guvernului aplicarea unor măsuri:
a. Reglementarea pentru 6 luni a marjei de profit lunare la nivelul furnizorilor și producătorilor de energie,
b. Obligativitatea, indicării marjei comerciale practicate de furnizori în contracte și pe fac-turi,
c. Aplatizarea vârfurilor de cost din perioadele de iarnă cu transferul costurilor în perioada cu minim de cost (perioada caldă).
d. Separarea activității de trading de cea de furnizare, sub aspectul acționariatului, contabil-ității și managementului,
e. Eliminarea pentru 6 luni a TVA și a accizelor”, se arată în materialul asociației.

La rândul său, Asociația de Energie și Economie propune reintroducerea reglementării în piață, astfel încât ANRE să stabilească un nivel al prețurilor aferent lunii decembrie 2020. Specialiștii acestei asociații susțin că se impune creșterea producției interne de gazem în perioada iernii, pentru a nu mai depinde de importuri, catalogate ca fiind mai scumpe.

Plafonarea și compensarea, aplicate cu minusuri

Asociația Energia Inteligentă explică de ce foarte puțini români beneficiază de cele două măsuri aflate în vigoare până în martie.

Potrivit specialiștilor, mulți români nu se încadrează în limitele impuse în cazul măsurilor, iar cei care primesc ajutor iau chiar și 30 de lei.

Plafonarea se aplică doar în cazul :

– prețurilor la energiei electrică care depășesc valoarea de 1 leu/kWh cu tot cu taxe (mai puțin abonamentul). În situația creșterii de la 1 ianuarie 2022 a prețurilor, în medie cu cca 75% față de luna decembrie 2021, pentru consumatorii casnici care au rămas în serviciul universal, dar și a celor care au încheiat contracte la energie electrică în piața concurențială în lunile decembrie – ianuarie 2022, cca. 60% dintre consumatorii casnici de energie electrică li se vor plafona prețul la 1 leu/kWh. Astfel, apreciem că acești consumatori vor achita în luna ianuarie 2022, în medie cu cca 0,41 lei/kWh mai puțin pentru energia electrică consumată decât prețul din contract în perioada ianuarie-martie 2022, urmând ca după data de 1 aprilie 2022 să achite prețurile la nivelul valorii din contract adică în medie prețuri cu cca. 85% mai mari decât în anul 2021

– prețurilor la gaze naturale care depășesc valoarea de 0,37 lei/kWh cu tot cu taxe (mai puțin abonamentul). În situația consumatorilor care au fost trecuți prin efectul legii în piața liberă la 1 iulie 2021 sau nu au încheiat contracte la gaze naturale în piața concurențială după data de 1 iulie 2021, prețurile nu depășesc în general valoarea de 0,37 lei/kWh și atunci nu se plafonează nimic. Apreciem că în luna ianuarie 2022, că cca 25 % dintre consumatorii casnici de gaze naturale li se plafonează prețul în luna ianuarie 2022, aceștia având prețul sub 0,37 lei/kWh.

Compensarea se aplică doar în cazul în care :

– consumatorul consumă energie electrică sub 300 kWh/lună, dar nu mai puțin de 30 kWh, situație în care se aplică o compensație de 0,29 lei/kWh, din preț cu taxe (dar fără abonament, rate și alte servicii din factura de electricitate), dar doar în situația în care prețul energiei electrice din contract cu tot cu taxe este mai mare de 0,68 lei/kWh. În situația în care prețul din factură este sub această valoare, consumatorul consumă mai puțin de 30 kWh sau mai mult de 300 kWh, nu primește nici o compensație.

Apreciem că, în acest an:
– cca. 25% din consumatori casnici de energie electrică nu se încadrează în condițiile de consum si nu vor beneficia de nici o compensație
– cca. 75 % dintre consumatorii casnici de energie electrică vor primi în medie cca 30 lei compensare pe lună.

– consumatorul consumă mai mult de 20 mc și puțin de 250 mc gaze naturale în luna ianuarie 2022 situație în care se acordă o compensație de 33% din prețul gazelor din propriul contract (dar fără abonament, rate și alte servicii din factura de gaz), dar doar în situația în care prețul gazelor naturale fără tarife și taxe este mai mare de 0,125 lei/kWh. În situația în care prețul gazelor marfă din factură este sub 0,125 lei/kWh (preț final de cca. 0,208 lei/KkWh), dacă consumă este mai mare de 250 mc luna ianuarie 2022, sau sub 20 mc/lună, nu primește nici o compensație. În situația consumatorilor care au fost trecuți prin efectul legii în piața liberă la 1 iulie 2021 sau nu au încheiat contracte la gaze naturale în piața concurențială după data de 1 iulie 2021, prețurile nu depășesc în luna noiembrie, în general valoarea de 0,208 lei/kWh și atunci nu se plafonează nimic.

Apreciem că, în ianuarie 2022:
– cca. 25% din consumatori casnici de gaze nu se încadrează în condițiile de consum și nu vor beneficia de nici o compensație
– cca. 40 % dintre consumatorii casnici de gaze naturale au prețul gazelor în anul acesta sub limita prețului impus de lege pentru care se acordă compensație și nu vor beneficia de nici o compensație.
– cca. 35% dintre consumatorii casnici de gaze vor primi în medie cca. 150 lei compensare pe lună”, se arată în analiza Asociației Energia Inteligentă.

CITEȘTE ȘI: Ministrul Virgil Popescu vine cu explicații despre neplata facturilor mari

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW