Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Bode anunță ce amenzi vor primi oamenii care vor purta mască textilă, odată ce va fi interzisă

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 7 ianuarie 2022

Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne (MAI), a precizat cât este amenda pentru portul măștilor textile, odată ce acestea vor fi interzise, pentru că nu sunt eficiente, conform autorităților sanitare. Noile restricții anti-COVID-19 intră în vigoare sâmbătă, 8 ianuarie, dată de la care este obligatorie masca sanitară în toate spațiile închise și deschise, fiind permise doar măștile chirurgicale și FFP2.

Lucian Bode a explicat, la Digi24, că dacă o persoană poartă mască textilă „este ca și cum n-ar avea una”.

„Specialiștii spun că tulpina Omicron se răspândește foarte rapid și transmisibilitatea este una foarte mare. În aceste condiții, portul măștii este esențial în limitarea răspândirii. Niciun efort nu este prea mare. Este amenda care se aplică pentru portul măștii neconforme, nu am umblat la cuantumul amenzilor”, a declarat ministrul de Interne.

Amenda pentru persoanele care nu poartă masca de protecție în spațiile publice este între 500 şi 2.500 lei.

Și ministrul Sănătății a vorbit astăzi despre amenzile aplciate cetățenilor care nu respectă noile reguli, care intră în vigoare sâmbătă, 8 ianuarie.

„Mă pune pe gânduri această insistenţă legată de sancţiuni şi lipsa de insistenţă legată de responsabilitate. Cred că suntem toţi responsabili, să avem şi o responsabilitate civică, atunci când mergem într-un spaţiu public, dacă cineva nu poartă mască sau poartă o mască incorect, mască care nu e recomandată, să îi atragem atenţia. Este o chestiune de responsabilitate şi de civism.

Dacă noi aşteptăm tot timpul ca atunci când cineva nu respectă regulile să vină un reprezentat al unei instituţii publice să-l sancţioneze, să-l amendeze, vă asigur că în nicio ţară din lume nu există suficienţi reprezentanţi ai autorităţilor publice să îi amendeze pe cei care nu respectă regulile.

Cred că mesajul este următorul. Sigur, vor exista sancţiuni, nu intru acum în detalii, nici nu le cunosc în detaliu, dar important este să discutăm despre responsabilitatea pe care o avem fiecare dintre noi ca acolo unde trăim, unde ne deplasăm să veghem la respectarea regulilor şi respectarea legii”, a transmis ministrul Sănătăţii vineri, 7 ianuarie.

Guvernul a adoptat, în ședința de joi, 6 ianuarie, noile restricții care urmează să intre în vigoare pe teritoriul României, propuse de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU).

Starea de alertă pe teritoriul României va fi prelungită cu 30 de zile, începând de sâmbătă, 8 ianuarie, dată la care intră în vigoare noi măsuri restrictive pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID – 19.

Astfel, începând de sâmbătă, masca de protecție sanitară devine obligatorie în toate spațiile deschise și închise, iar portul celor textile va fi interzis, singurele măști de protecție acceptate fiind cele chirurgicale sau FFP2.

„Instituirea măsurii de protecție sanitară ce constă în purtarea măștii de tip medical sau FFP2 în toate spațiile închise și deschise. Aceasta reprezintă una dintre cele mai eficiente măsuri de prevenţie a COVID-19, la nivelul Uniunii Europene. FFP înseamnă „piesă facială filtrantă” și este un standard european pentru eficiența măștii. Acest tip de mască filtrează cel puțin 94% din toți aerosolii, inclusiv virusurile din aer precum SARS-CoV-2”, se arată într-un comunicat al Executivului.

Fac excepție de la purtarea măștii de tip medical sau FFP2 în toate spațiile închise și deschise:

  • Copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
  • Persoanele care sunt singure în birou;
  • Prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
  • Reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
  • Vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare dintre celelalte persoane din public;
  • Persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperature ridicate, umiditate crescută etc) sau activități sportive.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW