Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Proiect de lege ce urmărește creșterea indemnizației pentru persoanele cu dizabilități, depus de USR

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 27 decembrie 2021

Mai mulți parlamentari ai Uniunii Salvați România (USR) au anunțat luni, 27 decembrie, că au depus o inițiativă legislativă ce urmărește, printre altele, creșterea indemnizației pe care o primesc persoanele cu dizabilități.

Proiectul legislativ a fost inițiat de parlamentarii USR Anca Dragu, Oana Țoiu, Ștefan Pălărie, Cosmin Viașu și Cosmin Poteraș și semnat și de parlamentarul PNL Daniel Fenechiu. Dacă va fi aprobat de Parlament, Legea 448/2006 ar urma să sufere modificări radicale.

Vrem să reducem birocrația excesivă și să mărim cuantumul indemnizației în funcție de fiecare dizabilitate, astfel încât persoanele cu dizabilități să poată avea o viață demnă și protejată de statul român. Această lege are nevoie de responsabilitate și majoritate politică pentru a deveni realitate”, a subliniat fostul președinte al Senatului, Anca Dragu, citată într-un comunicat transmis de USR.

Prin intermediul proiectului se urmărește creșterea indemnizațiilor pentru persoanele cu dizabilități de la 70% din Indicele social de referință (350 de lei pentru un adult cu handicap grav), la 100% din ISR.

Totodată, parlamentarii vor ca și copiii cu dizabilități permanente să primească certificatul de încadrare în grad pe termen nelimitat, în condițiile în care doar adulții beneficiază de această facilitate.

Această lege are un impact semnificativ asupra vieților tuturor persoanelor cu dizabilități din România, în număr de peste 850.000, precum și asupra familiilor acestora. Invităm colegii din Parlament care pun preț pe viața și pe demnitatea umană, precum și pe respectarea drepturilor semenilor noștri, să ni se alăture în acest demers necesar”, potrivit comunicatului USR.

Alte obiective ale proiectului de lege

„- Crearea de alternative pentru a evita instituționalizarea prin dezvoltarea de servicii în comunitate, de îngrijire și asistență la domiciliu sau în familia extinsă. În prezent, covârșitoarea majoritate a persoanelor cu dizabilități se află în grija exclusivă a familiei, iar în momentul în care acest sprijin încetează, instituționalizarea este singura opțiune.

– Clarificarea obligațiilor care revin autorităților centrale, județene și locale pentru asigurarea unei incluziuni reale, prin garantarea accesului la educație, sănătate și muncă.

– Eliminarea contribuției pe care persoanele cu dizabilități instituționalizate sunt obligațe să o plătească centrului în care sunt instituționalizați, centru care deja primește bani publici pentru întreținerea acestor persoane.

– Introducerea unui registru electronic care să cuprindă persoanele cu dizabilități care doresc să se angajeze, precum și persoanele juridice care doresc să angajeze persoane cu dizabilități. ANOFM, prin Agențiile județene, se vor implica activ în organizarea și elaborarea de programe de formare/reconversie profesională a persoanelor cu dizabilități.

– Introduce obligația pentru MEN și DGASPC să stabilească numărul necesar de cadre didactice itinerante/de sprijin, astfel încât să fie respectat dreptul la educație. MEN va asigura și adaptarea curriculei pentru copiii cu CES integrați în învățământul de masă, precum și procedura specifică de examinare/evaluare a competențelor.

– Pentru a asigura garantarea în plată a salariilor asistenților personali, inițiativa prevede asigurarea de la bugetul central, în proporție de 100%, a sumelor necesare”

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW