Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ce spune Kelemen Hunor despre certificatul COVID / Proiectul divizează coaliția

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 24 decembrie 2021

Vicepremierul Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a declarat vineri, 24 decembrie, referitor la certificatul COVID-19, asupra căruia coaliția de guvernare nu se poate pune de acord, că trebuie găsită o soluţie „care să nu amplifice nervozitatea din societate”.

Potrivit liderului UDMR, legea trebuie trebuie să respecte atât cerinţele medicale, cât şi Constituţia. El a precizat, pentru RFI România, că a fost discutată şi varianta ca certificatul să nu fie obligatoriu la loc de muncă.

În același timp, el este de acord și cu argumentele aduse pe masă de Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

„(…) domnul ministru Rafila din punct de vedere medical susține varianta introducerii certificatului verde la locul de muncă sau în cazul în care nu există sau nu dorește persoana să fie vaccinată, pentru că nu poți să obligi, atunci rămâne varianta testelor, tot ce dovedește că omul este sănătos. Ăsta este punctul lui de vedere medical, profesional, susținut și cu toate argumentele.

Varianta aceea în care era prevăzut acest certificat verde a fost dată constituționaliștilor și ei au zis că este o problemă de constituționalitate, fiind vorba de dreptul la muncă și de aceea nu am mers mai departe (…). A rămas să căutăm o soluție juridică ce satisface în același timp și zona asta constituțională, dar corespunde și cerințelor medicale (…). Nu putem risca să dăm o lege care pică la Curtea Constituțională sau eventual la o verificare nu trece de acest filtru și atunci suntem într-o situație și mai și”, a afirmat vicepremierul.

Întrebat dacă o soluție ar fi ca certificatul Covid să nu fie obligatoriu la locul de muncă, așa cum s-a vehiculat în ultimele zile, vicepremierul a răspuns afirmativ.

El a punctat că momentan nu s-a luat o decizie în coaliție.

Context

Certificatul COVID-19 ar urma să fie modificat radical, deși nici măcar nu a ajuns în Parlament noul proiect de lege. Potrivit unor surse, față de varianta prezentată de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, accesul la muncă nu va mai fi condiţionat de acest document.

S-ar fi ajuns la această decizie în urma unei discuții a liderilor coaliției cu președintele Klaus Iohannis, care a avut loc miercuri seara.

Liderii PNL și PSD, Florin Cîțu și respectiv Marcel Ciolacu, au evitat să dea un răspuns clar, chestionați joi, 23 decembrie, pe marginea acestui subiect. Amândoi au punctat însă că vor ca această variantă să fie constituțională.

Totodată, ministrul Rafila a spus că PSD este de acord cu asumarea răspunderii Guvernului pentru această lege, însă Florin Cîțu a spus că nu este nevoie de această variantă, din moment de coaliția se bazează pe o majoritate confortabilă în Parlament.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW