Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


Certificatul COVID ar urma să fie modificat / Ciolacu și Cîțu invocă verificări de constituționalitate

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 23 decembrie 2021

Certificatul COVID-19 ar urma să fie modificat radical, deși nici măcar nu a ajuns în Parlament noul proiect de lege. Potrivit unor surse, față de varianta prezentată de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, accesul la muncă nu va mai fi condiţionat de acest document. Liderii PNL și PSD, Florin Cîțu și respectiv Marcel Ciolacu, au evitat să dea un răspuns clar, chestionați joi, 23 decembrie, pe marginea acestui subiect. Amândoi au punctat însă că vor ca această variantă să fie constituțională. 

În varianta inițială, toți angajații urmau să fie obligați să prezinte certificatul COVID la locul de muncă, atât la stat, cât și la privat. Documentul urma să fie cerut inclusiv membrilor Camerei Deputaţilor şi ai Senatului, persoanelor alese sau numite care ocupă funcţii publice sau de demnitate publică ori asimilate acestora, conform proiectului. Totodată, proiectul prevedea și sancțiuni pentru neprezentarea certificatului COVID la locul de muncă – suspendarea contractului de muncă.

Acum, atât Florin Cîțu, liderul PNL, cât și Marcel Ciolacu, șeful social-democraților, spun că vor să vadă dacă această variantă este constituțională.

Preşedintele PNL Florin Cîţu a evitat să spună clar joi, 23 decembrie, dacă este de acord cu prevederea prin care accesul la locul de muncă va fi condiţionat de acest document, în cotnextul informațiilor apărute pe surse, potrivit cărora nu va mai fi cerut documentul la serviciu.

„Este un proiect de lege în Parlament (cel depus de liberali, blocat în Camera Deputaților – n.red.), unde vorbeam de sistemul sanitar, de stat şi privat, după aceea a fost extins. Acum nu pot vorbi despre ceva ce nu avem (proiectul asumat de Alexandru Rafila – n.red.). A fost trimisă o variantă, dar nu este varianta finală.

Eu sunt de acord cu toate măsurile care stimulează campania de vaccinare. Acum trebuie să ne gândim că orice măsură ia un guvern, are efecte directe şi indirecte, şi trebuie să fie şi constituţională. Eu ieri am spus că avem o variantă, am trimis-o către specialiştii jurişti, să vedem dacă este constituţională.

Din punctul meu de vedere, este important ca acest certificat verde să fie o motivaţie pentru oameni să se vaccineze dar să ţinem şi economia deschisă.

Eu am fost de acord cu proiectul pe care l-am depus în Parlamentul României, colegii mei au votat varianta care a fost la Senat, alţii nu au votat. Acum discutăm despre ceva ce nu avem. Haideţi să avem o variantă de proiect”, a declarat Florin Cîțu, joi, la Senat, citat de News.ro.

Întrebat dacă suspendarea contractului de muncă, în lipsa certificatului verde, ar fi neconstituţională, Florin Cîţu a spus: „Nu avem încă această informaţie. Acest proiect trebuie să fie constituţional pentru că, există riscul ca Avocatul Poporului sau altcineva să atace la CCR şi tot acest efort să fie degeaba”.

La rândul său, și președintele PSD a fost chestionat astăzi pe marginea acestui subiect. Și el a precizat că încă nu există o variantă finală a proiectului de lege asumat de Alexandru Rafila și a evitat să dea un răspuns clar privind documentul. Însă și el, la fel ca Florin Cîțu, a invocat verificări de constituționalitate.

„Robert Cazanciuc, Titus Corlățean, ei sunt specialiști în constituționalitate. Avem specialiști în ce privește constituționalitatea. Veți vedea decizia pe care o luăm în coaliție și vom vedea proiectul cum va fi aprobat (…) Îmi mențin părerea de acum două luni. Nu este suficient certificatul verde. Este nevoie de o nouă organizare a sistemului de sănătate, cu locuri la ATI, trebuie multe lucruri să fie mult mai bine fundamentate, să ne pregătim de valul 5”, a declarat, între altele, Marcel Ciolacu.

Întrebat dacă ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, este de acord cu renunțarea la prevederea privind obligativitatea prezentării documentului la locul de muncă, Ciolacu a replicat: „Dl. Rafila, la fel ca mine, este de acord să nu fie încălcată Constituția”.

Totodată, liderul PSD a adresat și informațiile potrivit cărora certificatul ar urma să fie cerut la locul de muncă doar anumitor categorii de angajați. De exemplu, parlamentarii ar urma să nu mai fie obligați să prezinte acest document, conform informațiilor care circulă pe surse în mass media.

„În ce privește parlamentarii, nu poți să le interzici accesul (la lucru – n.red.), dar poți să le introduci sancțiuni (…) Faptul că sunt aleși, la fel ca primarii sau consilierii județeni, locali, și așa mai departe, nu poți să le soliciți, pentru că nu își pot exercita mandatul. Dar atunci poți veni cu sancțiuni (…) Este o prevedere care poate să fie neconstituțională în ce privește suspendarea contractului de muncă, cred că așa este”, a mai declarat președintele Camerei Deputaților.

Ciolacu a mai punctat că „o să avem și noutăți în proiect”, dar nu poate da mai multe detalii, pentru că încă nu există o formă finală a proiectului.

Rămâne de văzut ce decizii vor fi luate la nivelul coaliției de guvernare.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW