Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Tradiții și obiceiuri de Crăciun

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 24 decembrie 2021

Iată că a venit și cea mai așteptată perioadă din an, cea a sărbătorilor de iarnă. Deși afară nu ninge, iar temperaturile sunt mult peste cele normale acestei perioade din an, nu înseamnă că nu putem intra în spiritul Crăciunului. Tot ce avem de făcut este să ne îndreptăm către tradițiile și obiceiurile păstrate din neam în neam.

Tradiții și obiceiuri în ziua de Ajun

În ziua de 24 decembrie, Ajunul Crăciunului, ca şi în Ajunul Anului Nou, cei mici pleacă la colindat, din casă în casă, pentru a le aduce bucurie oamenilor. Această tradiție de a transmite urări de bine prin colinde este foarte veche. Cele mai populare cântece de Crăciun sunt Bună dimineaţa la Moş Ajun!, Florile Dalbe, O, ce veste minunată!, Trei păstori, Am plecat să colindăm sau Astăzi s-a născut Hristos.

Potrivit tradiției, în mediul rural, colindătorii primesc nuci, covrigi, colaci și mere. În mediul urban, cetățenii care primesc urările de bine ale celor mici le dau, de obicei, bani.

În ziua de 24 decembrie, gospodinele gătesc și decorează restul casei pentru Crăciun. Potrivit tradiției, astfel este stimulat belșugul casei. Nu este indicată curățenia în această zi, pentru că, potrivit unor superstiții, este alungat norocul din casă.

Un obicei vechi este agățarea unei crenguțe de busuioc de grindă sau de streașină, pentru a aduce noroc întregii familii.

Potrivit unei superstiţii, în ziua de Ajun, dar și în ziua de Crăciun, în casă trebuie să intre primul un bărbat, astfel încât familia să aibă noroc tot anul care urmează. Așa este obiceiul și în prima zi a fiecărui an, 1 ianuarie.

Deși mulți aleg să își împodobească bradul la începutul lunii sau când le permite timpul, potrivit tradiției, pomul se împodobeşte de fapt în seara de Ajun, pe 24 decembrie. Tot atunci, copiii, nerăbdători să primească daruri de la Moș Crăciun, îi pregătesc acestuia un pahar cu lapte și o farfurie cu prăjituri pentru moș și morcovi pentru reni.

Un alt obicei popular este aducerea unei crenguţe de vâsc în casă. Aceasta este aducătoare de noroc, belşug şi alungă certurile şi ghinionul. În plus, cei care se sărută de Crăciun sub o ramură de vâsc, se spune că vor avea parte de bucurie și fericire.

Tradiții și obiceiuri în ziua de Crăciun

Ziua de 25 decembrie, sărbătoarea Naşterii Domnului, începe cu o primă tradiție – spălarea cu apă curată. Potrivit obiceiurilor vechi, se pune într-un lighean apă de izvor sau din fântână, unde se adaugă o monedă de argint, pentru ca tot anul să fim curaţi ca argintul, „feriţi de boli şi plini de bani”.

Crăciunul este numit şi sărbătoarea familiei, astfel că revederea cu cei dragi nu poate lipsi. În dimineața zilei de 25 decembrie, familia își împarte cadouri, iar cei mici află ce le-a adus Moș Crăciun în noaptea de 24 spre 25 decembrie.

Tradiția spune că în prima zi de Crăciun copiii umblă cu steaua și nu mai sunt lăsați să colinde. De asemenea, masa de prânz trebuie musai luată alături de cei dragi, pentru a avea noroc și dragoste tot anul care vine. De menționat este că în ziua de 25 decembrie se încheie și postul dinaintea acestei sărbători, astfel că oamenii se pot desfăta cu bucatele tradiționale.

Potrivit obiceiurilor recente, oamenii le trimit urări și mesaje de Crăciun celor dragi, cărora le transmit gândurile lor bune.

Foto: Pixabay

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW