Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Reprezentanții cultelor religioase au cerut premierului ca certificatul verde să nu fie obligatoriu la slujbe

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 2 decembrie 2021

Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi, 2 decembrie, că reprezentanții cultelor religioase au cerut ca certificatul verde să nu fie obligatoriu pentru cetățenii care vor să meargă la biserică. El a participat la o întâlnire cu reprezentanții cultelor religioase din România și cu cei ai Secretariatului de Stat pentru Culte, alături de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. 

„În acest moment, a fost o discuție și o solicitare a reprezentanților cultelor religioase ca cetățenii să poată să beneficieze de această libertate de a participa la slujbe fără să se impună obligativitatea deținerii certificatului verde. Este în momentul de față, așa cum am spus, de fiecare dată, (…) un proiect care se află în dezbatere.

Se discută cu fiecare dintre specialiști și sperăm ca, într-un timp cât se poate de rezonabil, să ajungem la o concluzie și să mergem în Parlament și, până la sfârștiul anului, să putem avea această lege a certificatului COVID, care se va înscrie în parametri reali a ceea ce înseamnă incidența bolii și ceea ce înseamnă oamenii care au trecut prin boală, care beneficiază de teste. E o chestiune care urmează să fie dezbătută și finalizată cu cei care sunt îndrituiţi și au cunoștintele necesare pentru acest lucru”, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă, după întrevederea de joi, 2 decembrie, de la Templul Coral.

Jurnaliștii l-au întrebat dacă a cerut să știe dacă s-a discutat și despre implicarea în campania de vaccinare a cultelor religioase.

Premierul a replicat că „am cerut sprijinul cultelor să putem salva cât mai multe vieți”. Totodată, el a punctat că ”vaccinarea este o soluție, dar a doua este comportamentul – respectul față de sine, de comunitate, de tot ceea ce înseamnă dorința de a salva vieți”.

La rândul său, Alexandru Rafila a punctat că „libertatea religioasă trebuie respectată”. Ministrul Sănătății a explicat că nu mai vrea să vorbim despre certificatul verde și să-i spunem „certificat COVID”.

„Aș vrea să schimbăm denumirea de certificat verde, este și o rugăminte a Comisiei Europene, noi discutăm de un certificat COVID sau stop COVID pe care-l adoptă fiecare stat membru stat membru în interior, pentru a lua măsuri de combatere a pandemiei, deci de limitare a consecințelor pandemiei.

Cred că atunci când vom lua o decizie, care va fi, până la urmă, o decizie politică, trebuie luată în urma unui mecanism incluziv, nu discreționar, trebuie ințeleasă și respectată (măsura-n.red.) de toată lumea. Libertatea religioasă este unul dintre elementele de bază, nu putem discuta doar despre acces de strictă necesitate, noi credem că și accesul la serviciile religioase trebuie să țină cont de acest lucru (să nu se ceară certificat verde, același fiind cazul și pentru magazinele alimentare-n.red.)”, a adăugat și ministrul Snătății.

În context, amintim că în data de 22 octombrie, când au fost instituite mai multe măsuri pentru limitarea COVID-19, bisericile au fost exceptate de la anumite reguli.

Ca idee, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române Daniel a anunțat miercuri, 24 noiembrie, că s-a vaccinat împotriva COVID-19.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW