Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Sănătății: Românii care vin din țări africane intră în carantină

By Diochetanu Andreea , in Fara categorie , at 27 noiembrie 2021

Noul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat sâmbătă, 27 noiembrie, noile măsuri adoptate de autorități în contextul variantei Omicron, descoperită în Africa de Sud de curând. Cetățenii care vin în România din țări africane intră în carantină.

„Având în vedere aceste alerte, în mod normal și România s-a adaptat măsurilor care au fost recomandate. În momentul de față a fost adoptată o hotărâre a CNSU (…), care aliniază România la măsurile care au fost deja luate în mai multe state europene, care limitează sau chiar interzic călătoriile în această zonă sau dinspre această zonă afectată. Călătorii români care vin din zonele respective, vor fi carantinați timp de 14 zile sau în prezența unui test negativ făcut la ieșirea din carantină într-un interval de 10 zile.

Trebuie să spunem foarte clar (…) că măsurile de vaccinare și cele de sănătate publică sunt recomandate cu tărie de către toate organismele internaționale și în continuare vaccinare este soluția care se consideră în acest moment că este oportună și populația ar trebui să țină cont de acest lucru pentru că această nouă tulpină nu știm încă cum va evolua, iar alte măsuri de sănătate publică, începând cu utilizarea măștii, distanțare sau evitarea aglomerațiilor rămân în vigoare”, a declarat Alexandru Rafila într-o conferință de presă susținută sâmbătă, 27 noiembrie, alături de Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

La rândul său, Arafat i-a sfătuit pe români să evite călătoriile în zonele în care a apărut nouă tulpină a virusului.

„Să calculăm foarte bine orice deplasare și să fie doar cele esențiale, dacă se poate să fie evitată… Să ne gândim că prima zonă unde este posibil să se extindă va fi cea limitrofă… Trebuie să fie atenți cei care se deplasează, oricând regulile pot fi schimbate, nu avem timp de așteptare, când se ia hotărârea se și aplică”, a punctat el.

Noua variantă a COVID-19, detectată prima dată în Africa de Sud, a fost clasificată vineri, 26 noiembrie, drept „îngrijorătoare” și a fost denumită Omicron de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

„Această variantă are un număr mare de mutații, dintre care unele sunt îngrijorătoare. Dovezile preliminare sugerează un risc crescut de infectare cu această variantă, în comparație cu altele”, se arată într-un comunicat transmis de OMS.

Denumirea de Omicron vine ca urmare a deciziei OMS de a eticheta tulpinile virusului SARS-CoV-2 folosind literele alfabetului grecesc.

Totodată, OMS a îndemnat țările să facă următoarele lucruri:

  • „să intensifice eforturile de supraveghere și secvențiere pentru a înțelege mai bine variantele sars-CoV-2 care circulă la nivel național.
  • să trimită secvențe complete de genom și metadate asociate într-o bază de date disponibilă publicului, cum ar fi GISAID.
  • să raporteze OMS cazurile/clusterele inițiale asociate cu infecția cu COV prin intermediul mecanismului IHR.
  • în cazul în care există capacitate și în coordonare cu comunitatea internațională, să efectueze investigații pe teren și evaluări de laborator pentru a îmbunătăți înțelegerea impactului potențial al COV asupra epidemiologiei COVID-19, a gravității, eficacității măsurilor de sănătate publică și sociale, a metodelor de diagnosticare, a răspunsurilor imune, a neutralizării anticorpilor sau a altor caracteristici relevante”

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW