Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

USR îi cere viitorului premier Nicolae Ciucă să desfiinţeze pensiile speciale ale primarilor prin OUG

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 23 noiembrie 2021

USR îi cere viitorul premier Nicolae Ciucă să desfiinţeze pensiile speciale ale primarilor prin OUG, imediat după ce Cabineetul pe care îl va conduce va fi învestit. Dacă pensiile speciale ale primarilor nu vor fi abrogate, de la 1 ianuarie „România va avea o nouă categorie de privilegiaţi”, a avertizat partidul condus de Dacian Cioloș marți, 23 noiembrie.

„În contextul în care noua majoritate toxică PSD-PNL-UDMR se încăpățânează să tergiverseze în Parlament dezbaterea proiectului USR de desființare a pensiilor speciale ale aleșilor locali, USR îi solicită viitorului premier Nicolae Ciucă să adopte imediat după învestire o ordonanță de urgență pentru abrogarea acestora.

În caz contrar, de la 1 ianuarie 2022, România va avea o nouă categorie de privilegiați, formată din zeci de mii de foști și actuali primari și viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene, în total dispreț față de cetățenii care, după o viață de muncă, primesc pensii care nici măcar nu le permit un nivel de trai decent”, se arată într-un comunicat transmis de partid.

Ionuț Moșteanu, liderul grupului USR din Camera Deputaților, face apel la viitorul premier să „nu își bată joc de milioanele de pensionari” din țară:

„Mai avem o lună calendaristică, probabil 2-3 săptămâni de lucru în plen, și îi somez pe cei de la PNL, PSD și UDMR, pe domnul Nicolae Ciucă, viitorul premier, să nu își bată joc de milioanele de pensionari din România și să dea ordonanță de urgență pentru abrogarea acestor pensii speciale. Ele au fost introduse de Viorica Dăncilă, în 2019, prin ordonanță de urgență. Pot fi prorogate sau tăiate prin ordonanță de urgență. Domnul Nicolae Ciucă să fie responsabil, să se uite în ochii milioanelor de pensionari care au pensii de mizerie și să nu mai creeze o nouă categorie de privilegiați”, a declarat el, citat în comunicat.

Proiectul a fost adoptat tacit

USR a depus un proiect de modificare a Codului administrativ, astfel încât pensiile speciale pentru aleșii locali să fie abrogate. Însă, în 20 octombrie, proiectul a fost respins în Comisiile juridică, pentru administrație, respectiv pentru muncă.

USR a cerut de mai multe ori introducerea acestuia pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților, astfel încât subiectul pensiilor speciale să fie dezbătut public în Parlament, iar un vot să fie asumat de partide, dar „coaliția hoției PSD-PNL-UDMR a refuzat introducerea pe ordinea de zi, astfel că proiectul a ajuns pe 19 noiembrie să fie adoptat tacit”.

„Pentru ca procedura la Camera Deputaților să se finalizeze, iar propunerea legislativă a USR să plece la Senat, era nevoie ca astăzi să se ia act de îndeplinirea termenului pentru adoptare tacită, lucru care nu s-a întâmplat, ședința de plen fiind suspendată cu mult înainte de terminarea programului de lucru de către nou-alesul președinte al Camerei, Marcel Ciolacu. În condițiile în care săptămâna viitoare Camera Deputaților nu are programate lucrări în plen, rezultă că formalitatea constatării adoptării tacite se va putea face cel mai devreme după data de 6 decembrie”, se mai arată în comunicat.

„PNL, PSD și UDMR sunt de acord cu aceste pensii speciale. Noi am vrut ca proiectul să fie dezbătut, pentru că este sănătos pentru democrație să existe o dezbatere transparentă pe toate subiectele importante și pe toate proiectele de lege. Au apelat la toate tertipurile parlamentare ca să nu-l bage la vot, iar după ce proiectul a trecut tacit, trebuia doar să-l citească în plen, să ia act de adoptarea tacită.

Iată însă că au preferat astăzi să oprească ședința de plen înainte de încheierea programului de lucru doar pentru a nu lua act de adoptarea tacită a proiectului USR și pentru a-i întârzia astfel parcursul legislativ cu două săptămâni”, a completat Moșteanu.

Context

Prorogat până la 1 ianuarie 2022, actul normativ prin care sunt introduse pensii speciale pentru foștii aleși locali ar putea intra în vigoare dacă Guvernul sau Parlamentul nu intervin în această chestiune.

La nivel declarativ, cu excepția președintelui UDMR, Kelemen Hunor, toți liderii partidelor parlamentare susțin eliminarea „pensiilor speciale”, inclusiv a celor pentru foștii primari, viceprimari, președinți de consilii județene și vicepreședinți, însă legea prin care acestea au fost adoptate, rămâne încă în picioare.

Veniturile suplimentare la pensii pentru aleșii locali au fost adoptate în anul 2019 printr-o ordonanță de urgență a Guvernului, condus la acea vreme de Viorica Dăncilă. Astfel, aceștia ar fi urmat să primească o indemnizație lunară calculată înmulțind 0,4% din venitul lunar cu numărul de luni de mandat, dar nu mai mult de 144 de luni. De pildă, un fost primar de comună cu un singur mandat ar urma să primească lunar aproximativ 1.000 lei, însă un fost președinte de consiliu județean cu cel puțin trei mandate la activ, ar încasa peste 7.000 lei.

Inițial, pensiile speciale ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2020, însă Guvernul Orban le-a amânat cu un an. La fel a procedat și Guvernul Cîțu, intrarea în vigoare fiind amânată până pe 1 ianuarie 2022.

Nu este clar în ce măsură PNL și PSD își mai doresc anularea pensiilor speciale pentru aleșii locali, cert este însă că impactul bugetar ar intrării în vigoare a acestui act normativ ar costa anual bugetul de stat peste 600 milioane lei.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW