Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Dacian Cioloș: USR nu va vota niciodată un guvern capturat de pesedism

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 9 noiembrie 2021

Dacian Cioloș, liderul USR, a anunțat marți, 9 noiembrie, că formațiunea pe care o conduce nu va vota niciodată un „guvern capturat de pesedism”. Declarația este făcută în contextul în care liberalii au decis să înceapă negocierile pentru formarea unui guvern cu cei de la PSD.

„USR nu va vota niciodată un guvern capturat de pesedism, asta îi va costa pe români. Am văzut ce înseamnă asta pentru România. Nu ne vom lăsa amăgiți de ceea ce înseamnă și ceea ce a însemnat pesedismul. S-a ajuns în această situație din slăbiciunea liderilor PNL, dar, trebuie să spunem, și cu îngăduința președintelui Iohannis.

PNL a tot vorbit de reforme, dar nu a dat semne că și vrea să le pună în practică. Am ajuns, deci, aici, nu pentru că USR nu a fost suficient de flexibil, ci pentru că USR nu a acceptat să preia modelul acesta de minciuni de la vechile partide. PNL nu și-a dorit reforme, pentru că dacă le dorea le făceam împreună.

Dar a fost împins de votul oamenilor lângă USR și ați văzut toate șicanele de la guvernare și piedicile puse miniștrilor noștri. Scopul a fost de a îndepărta USR de la guvernare și a merge alături de PSD”, a declarat Dacian Cioloș într-o conferință de presă susținută marți, 9 noiembrie.

Cioloș a promit apoi că USR va rămâne fidel mandatului asumat în fața cetățenilor, astfel că va folosi toate mijloacele pe care le are în Parlament pentru a face următoare lucruri:

„Ne vom opune abuzurilor acestei alianțe toxice de orice fel, vom denunța cheltuirea discreționară a banului public, vom urmări felul în care sunt puse în practică proiecte începute de miniștrii noștri, proiecte de reformă, de construcție de spitale, autostrăzi. Ne vom asigura că reformele din PNRR nu vor fi oprite, un PNRR elaborat sub coordonarea USR. Este cel mai ambițios program de reforme asumat de România în ultimele decenii. Vom face tot ce ține de noi să nu devină o sursă clienterală pentru partidul penelisto-pesedist.

Ceva a atras această înțelgere să se refacă, probabil simt gustul banilor, dar PNRR nu este făcutc să alimenteze buzunarele clientelare, ci ca să susțină reforme în România”, adăugat liderul USR.

Totodată, Cioloș a precizat că „ne vom organiza să creștem partidul, astfel încât în 2024 să fim o forță alternativă la ceea ce se întâmplă și se pregătește pentru guvernare în România. 2024 sau oricând vor fi organizate alegeri, să arătăm că există alternativă reformistă, o alternativă pro-europeană, un partid care vrea să țină România pe direcția europeană”.

Întrebat dacă a mai avut discuții cu liderul PNL, Florin Cîțu, de la anunțul privind alegerea PSD pentru negocieri, Cioloș a răspuns negativ.

„Nu, acum nu stau toată noaptea să vorbesc cu Florin Cîțu. Ei sunt focalizați pe discuții cu PSD, cum să-și împartă portofoliile și banii, nu au avut timp de explicații. Dar, oricum, nu nouă trebuie să ne dea explicații, ci cetățenilor”.

Amintim că PNL a decis, în ședința Biroului Politic Național (BPN) de luni seara, 8 noiembrie, să înceapă negocierile cu PSD pentru formarea unei majorități care să dea noul guvern.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW