Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Cum ar putea fi demis președintele României. Explicațiile fostului președinte al CCR Augustin Zegrean

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 1 noiembrie 2021

Procedura de suspendare a președintelui poate fi inițiată de cel puțin o treime dintre deputați și senatori, însă pentru a fi aprobată iar implicit referendumul de demitere să fie declanșat este nevoie ca cel puțin jumătate plus unu dintre aceștia să își dea acordul, a explicat Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, pentru Mainnews.ro. 

Augustin Zegrean a explicat că CCR emite un punct de vedere consultativ în legătură cu presupusele încălcări ale Constituției, reclamate de inițiatori.

„Procedura se poate declanșa cu o treime din totalul deputaților și senatorilor. După inițiere, se cere punctul de vedere al Curții Constituționale, care emite o decizie consultativă. Când a fost vorba de suspendările lui Traian Băsescu Curtea Constituțională a spus că nu sunt motive de suspendare.  Pentru a fi aprobată suspendarea este nevoie de jumătate plus unu din numărul total al deputaților și senatorilor. Dacă se votează suspendarea, în termen de 30 de zile trebuie să se organizeze un referendum pentru ca poporul să spună dacă este de acord cu demiterea președintelui”, a explicat Augustin Zegrean, pentru Mainnews.ro.

Cum se poate ajunge la demitere

Odată referendumul declanșat, arată Augustin Zegrean, pentru demiterea președintelui este nevoie ca participarea de participarea a cel puțin 30% din numărul românilor cu drept de vot, 25% să exprime un vot valabil, iar jumătate plus unu să fie ‘pentru’”.

Dacă referendumul este invalidat, președintele își reia locul la Palatul Cotroceni.

Demersul AUR, sortit eșecului

Alianța pentru Unirea Românilor, prin vocea liderilor George Simion și Claudiu Târziu, a anunțat luni, 1 noiembrie, că a început procesul de strângere de semnături pentru suspendarea din funcție a președintelui Klaus Iohannis. Pentru a declanșa procedura de suspendare, AUR trebuie să strângă 156 de semnături, adică o treime din numărul total al parlamentarilor, iar pentru ca suspendarea să fie aprobată este nevoie ca 234 de parlamentari să voteze „pentru”.

În aceste condițiile în care PSD și USR au transmis că nu se vor alătura, șansele ca un astfel de demers să fie inițiat și mai ales să fie aprobat sunt extrem de reduse.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW