Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


PSD a decis: Social-democrații vor vota împotriva Guvernului Ciucă în Parlament

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 1 noiembrie 2021

Social-democrații au decis, în unanimitate, în ședința Consiliului Politic Național al PSD de luni, 1 noiembrie, să nu susțină în Parlament Guvernul Ciucă.

Sorin Grindeanu, prim-vicepreşedintele PSD, a anunțat că parlamentarii formațiunii vor vota împotriva Cabinetului Ciucă.

„Orice guvern minoritar, fără o susținere serioasă în Parlament, nu reprezintă o soluție viabilă pentru a combate în mod real pandemia și nici pentru a gestiona economia. Este clar că dezastrul în care guvernele conduse de PNL au aruncat țara nu poate fi reparat de aceiași oameni care au condus și până acum sau unii chiar mai răi decât aceștia. Încă o dată PNL a arătat chiar prin programul de guvernare că românii nu contează. Nu există nicio măsură privind creșterea veniturilor, dimpotrivă. Mai mult, niciuna dintre cele 10 măsuri propuse de PSD, ce aveau ca obiect creșterea veniturilor și gestionarea coerentă a pandemiei, nu a fost luată în calcul.

În schimb, pregătesc taxarea micro întreprinderilor, categoria afectată cel mai greu de criza economică produsă de pandemie. Vor, de asemenea, să impună o taxă crâncenă pentru transportatori, aflați deja într-o situație precară, asta după ce le-au impozitat diurnele șoferilor. Nu-i iartă nici pe românii din diaspora, îi jupoaie cu taxe majorate, taxe pe care PSD le-a scos când a fost la guvernare”, a declarat Sorin Grindeanu luni, după ședința social-democraților.

Prim-vicepreședintele PSD a mai afirmat că PSD a tratat cu seriozitate criza politică provocată de președintele Klaus Iohannis, fostul premier Florin Cîțu și partenerii lor de la USR.

„În schimb, vedem acum ceea ce de fapt văd toți românii, că PNL face tot ceea ce îi stă în putință pentru a sabota acest guvern pe care tot ei l-au propus. Nici măcar ei nu-și doresc ca acest guvern să treacă, ei vor să rămână doar pe funcții chiar și interimari cum sunt acum. Puțin le pasă de costurile pe care românii trebuie să le plătească pentru asta”, a mai spus Grindeanu.

Votul are loc miercuri

PNL a decis că meargă cu un guvern minoritar PNL-UDMR, condus de Nicolae Ciucă, în Parlament. Cabinetul propus va fi supus miercuri, 3 noiembrie, votului parlamentarilor. Miniștrii din Cabinetul Ciucă urmează să fie audiați marți, 2 noiembrie, în comisiile de specialitate ale Parlamentului.

Pentru a fi învestit, guvernul condus de Nicolae Ciucă are nevoie de 234 de voturi. Potrivit aritmeticii parlamentare, șansele Executivului Ciucă sunt minime, întrucât USR și PSD au anunțat că nu vor susține guvernul minoritar PNL-UDMR.

În actuala legislatură, sunt 466 de deputați și senatori, astfel: PSD are 157 de parlamentari, PNL – 134, USR PLUS – 80, AUR – 47, UDMR – 30, iar Minoritățile – 18.

PNL se poate baza pe 122 de parlamentari, întrucât mai mulți parlamentari liberali, printre care și Ludovic Orban, și-au dat demisia din grupul parlamentar PNL. UDMR are 30 de parlamentari în actuala legislatură, iar Guvernul Ciucă se mai poate baza și pe cele 18 voturi ale minorităților.

Președintele PNL, Florin Cîțu, susține, în schimb, că Guvernul Ciucă are șanse să treacă de Parlament.

Eu cred că poate trece acest Guvern. Trebuie să fim mai optimiști când comunicăm, să cerem responsabilitate și maturitate partidelor politice la vot”, le-ar fi transmis Florin Cîțu liderilor liberali, în ședința Biroului Politic Național de sâmbătă, potrivit unor surse Main News.

Programul audierilor și componența Guvernului Ciucă

Audierile vor avea loc marți în comisiile de specialitate ale Parlamentului, începând cu ora 10:00, până la ora 20:30.

  • Ministerul Culturii: Bogdan Gheorghiu (PNL) – 10:00 – 11:00
  • Ministerul Tineretului si Sportului: Eduard Novak (UDMR) – 10:00 – 11:00
  • Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării: Robert Sighiartău (PNL) – 11:00 – 12:00
  • Ministerul Apărării Naţionale: Cătălin Predoiu (PNL) – 11:00 – 12:00
  • Ministerul de Externe: Bogdan Aurescu (PNL) – 11:00 – 12:00
  • Ministerul de Interne: Lucian Bode (PNL) – 12:00 – 13:00
  • Ministerul Transporturilor: Marcel Boloş (PNL) – 12:00 – 13:00
  • Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene: Hegedüs Csilla (UDMR) – 13:00 – 14:00
  • Ministerul Energiei: Virgil Popescu (PNL) – 13:00 – 14:00
  • Ministerul Economiei: Florin Roman (PNL) – 14:00 – 15:00
  • Ministerul Dezvoltări: Cseke Attila (UDMR) – 14:00 – 15:00
  • Ministerul de Finanţe: Dan Vîlceanu (PNL) – 15:00 – 16:00
  • Ministerul Mediului: Tanczos Barna (UDMR) – 15:00 – 16:30
  • Ministerul Justiţiei: Alina Gorghiu (PNL) – 15:00 – 16:00
  • Ministerul Muncii: Raluca Turcan (PNL) – 16:30 – 17:30
  • Ministerul Educaţiei: Sorin Cîmpeanu (PNL) – 17:30 – 19:00
  • Ministerul Agriculturii: Mircea Fechet (PNL) – 18:30 – 19:30
  • Ministerul Sănătăţii: Nelu Tătaru (PNL) – 18:30 – 20:30
  • Premier: Nicolae Ciucă (PNL)
  • Vicepremier: Kelemen Hunor (UDMR)

Foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW