Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Virgil Popescu: Am reuşit să găsim o soluţie provizorie pentru încălzirea municipiului Timişoara

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 27 octombrie 2021

Virgil Popescu, ministrul interimar al Energiei, a anunțat că s-a reuşit găsirea unei soluţii provizorii pentru asigurarea timp de o săptămână a încălzirii municipiului Timişoara. Anunțul a fost făcut miercuri, 27 octombrie, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea proiectului de aprobare a OUG privind compensarea creşterii preţurilor la energie.

„Vreau să anunţ că astăzi am reuşit să găsim o soluţie, provizorie, e adevărat, pentru încălzirea municipiului Timişoara pentru încă o săptămână. Sper şi fac un apel la municipalitate să rezolve odată problema aceasta. Când a introdus compania în insolvenţă trebuia să gândească ce se întâmplă cu acest lucru. Noi am reuşit astăzi, împreună, să găsim o soluţie, dar trebuie să gândească şi de unde face rost de finanţare”, a declarat ministrul interimar în plen.

Ulterior, după ce ședința de plen s-a încheiat, Popescu a detaliat că a fost găsit un furnizor, care a căzut de acord cu primarul Dominic Fritz să livreze gaze. În schimb, el a punctat că primăria este cea care trebuie să găsească soluții, nu ministerul.

„Problema de la Timișoara nu este problema Ministerului Economiei. Noi am încercat să-i ajutăm să câștige timp. Nu am informații ca în alte părți să fie această problema”, a adăugat ministrul interimar.

La rândul său, primarul Dominic Fritz a explicat că va fi încheiat un contract de urgenţă pentru o cantitate de gaz care asigură clienţilor Colterm căldura şi apa caldă pentru o săptămână, într-un sistem minimal.

„Plata o asigurăm în avans din bugetul local: 5 milioane de lei, toţi banii de care dispunem momentan. În seara asta, Colterm va fi reconectat la gaz şi va putea reporni sistemul de încălzire. Din păcate, va putea opera doar cu CET Sud cu un consum minim de gaz, ceea ce va asigura funcţionarea sistemului preponderent în orele de noapte. Spitalele vor avea căldură fără întrerupere.

Continuăm să lucrăm pe mai multe variante de soluţii pentru ca timişorenii abonaţi la Colterm şi spitalele să aibă în această iarnă căldură şi apă caldă”, a precizat edilul, citat de News.ro.

Context

Situația este critică în Timișoara, unde aproximativ 50.000 de gospodării și instituții, inclusiv spitalele, nu beneficiază de apă caldă și căldură, după ce E.ON și Delgaz, din cauza datoriilor și a impredictibilității, au întrerupt furnizarea de gaze naturale către compania locală de termoficare Colterm.

În condițiile în care Primăria Timișoara nu își permite să aloce mai mult de 8 milioane lei, primarul Dominic Fritz a solicitat sprijin din partea Guvernului.

În opinia edilului, Colterm, aflată în subordinea Primăriei Timişoara, este de vină pentru situația creată deoarece ar fi vândut energia termică, ani la rând, sub prețul de producție, fapt ce a generat datorii.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW