Friday, March 29, 2024
Jurnalism corect


Municipiul Timișoara, fără apă caldă și căldură. Furnizorii au sistat gazul necesar producerii energiei termice

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 26 octombrie 2021

Situație critică în Timișoara, unde aproximativ 50.000 de gospodării și instituții, inclusiv spitalele, nu beneficiază de apă caldă și căldură, după ce E.ON și Delgaz, din cauza datoriilor și a impredictibilității, au întrerupt furnizarea de gaze naturale către compania locală de termoficare Colterm. 

În condițiile în care Primăria Timișoara nu își permite să aloce mai mult de 8 milioane lei, primarul Dominic Fritz a solicitat sprijin din partea Guvernului.

„Aceste soluții se pot baza pe trei surse de finanțare, tariful plătit de populație, bugetul local și bugetul de stat. Momentan Colterm se bazează pe primele două surse, tariful plătit de populație, care nu a mai fost majorat de anii de zile și bugetul local (136 milioane alocate anul acesta). Mai putem alocă opt milioane de lei, dar e evident că fără o intervenție de la bugetul de stat termoficarea nu are cum să supraviețuiască. Verificăm toate căile tehnice pentru a reduce consumul de gaz la un minim necesar. Asta înseamnă să trecem cât de mult se poate pe cărbune. Știți că am cerut cărbune din rezervă de stat. Știu că această veste este una devastatoare, pentru cei care suferă în spitale, pentru medici și asistente, pentru toți cei care stau acasă, și pot să spun că vom face tot posibilul pentru a trece peste această perioada și să repornim căldură în Timișoara”, a declarat marți, 26 octombrie, primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz.

Edilul dă vina pe Colterm

În opinia edilului, Colterm, aflată în subordinea Primăriei Timişoara, este de vină pentru situația creată deoarece ar fi vândut energia termică, ani la rând, sub prețul de producție, fapt ce a generat datorii.

„Sunt conștient că în acest context, să anunț și o propunere de majorare a tarifului…dar tocmai faptul că Colterm a vândut mult sub costul producției ne-a adus în această situație. Tocmai faptul că diferența între costul de producție și încasări, că s-a permis rostogolirea datoriei, ne-a adus în această situație. Este necesar să adaptăm tariful. Colterm a făcut un calcul și a zis că gigacaloria ar trebuie să se tripleze, însă știu că această creștere la 644 lei megawat/oră nu ar fi realistă sau suportabilă de populație. De aceea eu propun o dublarea a costului, 416 lei megawat/ora. Cred că este un pas necesar tocmai pentru a crește încrederea furnizorilor”, a mai precizat Fritz.

Sursa foto: Inquam Photos / Cornel Putan

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW