Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ce șanse are Dacian Cioloș să devină prim-ministru / Poziția PSD și AUR, față de un guvern minoritar USR

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 14 octombrie 2021

Dacian Cioloș are șanse minime să devină prim-ministru, chiar și în varianta unui guvern minoritar, în condițiile în care reprezentanții PSD și AUR au declarat, pentru Main News, că nu vor susține această variantă în Parlament, iar președintele PNL nu dă semne că ar ceda funcția de premier în fața USR. 

Reamintim că USR a decis că va propune Parlamentului un guvern minoritar în cazul în care negocierile cu PNL și UDMR pentru refacerea coaliției vor eșua. Totodată, Florin Cîțu a precizat că soluția pentru finalizarea crizei politice este refacerea coaliției în jurul liberalilor.

În acest context, un guvern minoritar condus de Cioloș are șanse minime să fie votat de PNL, UDMR și minoritățile naționale, care au, împreună, 181 de parlamentari.  Precizăm că un guvern poate fi aprobat de Parlament cu votul a cel puțin 234 de parlamentari.

Fără susținere din partea PSD și AUR

Lucian Romașcanu, senator PSD, a declarat, pentru Main News, că social-democrații, care au 157 de locuri în Parlament, nu îi vor acorda un vot de încredere lui Dacian Cioloș.

Am declarat în multiple rânduri că nu vom susține o asemenea variantă, deci votul nostru va fi împotriva unei propuneri de Guvern condus de Dacian Cioloș, pe care îl cunoaștem din 2015, nu? Cu Guvernul 0 și toată garnitura care nu a făcut nimic bine pentru țară, dimpotrivă”, a declarat Lucian Romașcanu, pentru Main News.

Nici AUR, care se bazează pe un număr de 43 parlamentari, nu ar urma să susțină varianta propusă de USR.

Evident că nu, din foarte multe motive, începând cu cele care țin de calitatea de om la guvernare a premierului desemnat. Am văzut de ce este în stare domnul Cioloș în 2016, l-am văzut ce a făcut pentru România în calitate de comisar european, l-am văzut și ca ministru al Agriculturii, nu ne-a convenit în niciun fel”, a spus Claudiu Târziu, co-președinte AUR, pentru Main news.

Tabăra lui Ludovic Orban din PNL, în schimb, care se bazează pe aproximativ 40 de parlamentari, urmează să stabilească dacă va vota sau nu un guvern minoritar USR, dar chiar și așa, acest lucru nu ar fi suficient pentru a învesti un guvern Cioloș, întrucât USR are 80 de aleși.

Încă nu am discutat cu colegii mei, o să luăm în discuție subiectul. Aștept și poziționările conducerilor partidelor pe această temă”, a spus Ludovic Orban.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW