Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Preşedintele ceh Milos Zeman a fost internat la terapie intensivă

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 10 octombrie 2021

Președintele ceh Miloš Zeman se află duminică, 10 octombrie, internat în spital la terapie intensivă. El a ajuns la spital la scurt timp după ce a purtat discuții cu prim-ministrul populist al țării. Spitalizarea sa survine a doua zi după alegerile legislative, încheiate cu înfrângerea partidului ANO al premierului în exerciţiu Andrej Babiš, în pofida previziunilor dinaintea scrutinului care-l dădeau pe acesta câştigător. Înainte să fie transportat la spital, Zeman a avut o scurtă discuţie cu Babiš.

Zeman este tratat la Spitalul Militar Central din capitala Praga, a declarat medicul său, Miroslav Zavoral, într-o scurtă declarație acordată presei duminică. „Motivul spitalizării (lui Zeman) îl reprezintă complicațiile cauzate de boli pentru care a primit tratamente în trecut”, a declarat medicul. El a precizat că nu poate da detalii despre diagnostic, potrivit CNN.

Imagini video surprinse în fața castelului prezidențial din Lány, la vest de Praga, arătau o ambulanță care părăsea complexul cu o escortă de poliție și limuzine. Liderul de stat, în vârstă de 77 de ani, a avut mai multe probleme de sănătate în ultimii ani. La sfatul medicului său, el a votat vineri la alegerile generale din țară.

Moment crucial pentru noul guvern din Cehia

Internarea în spital a președintelui Zeman vine într-un moment crucial, când este decis noul guvern al Republicii Cehe. Președintele a fost transportat la spital la scurt timp după ce a vorbit cu prim-ministrul Andrej Babiš – la o zi după alegerile generale în care partidul de guvernământ al lui Babiš, ANO, pare să fi pierdut puterea, iar cele două coaliții de opoziție care au câștigat majoritatea au declarat că intenționează să formeze următorul guvern împreună.

Zeman nu a spus când sau cui va cere să formeze următorul guvern, dar a indicat anterior că îi va încredința sarcina liderului celui mai mare partid unic, și nu oricărei coaliții. Complicând lucrurile și mai mult, partidul de guvernământ ANO al lui Babiš a câștigat cele mai multe locuri dintre partidele individuale – dar nu are o cale clară spre o majoritate în camera inferioară.

Zi dramatică la urne

Partidul ANO al lui Andrej Babiš abia a reușit să se impună în fața a 2 coaliții de opoziție care încercau să-l întreacă, potrivit Oficiului de Statistică din Cehia. Alianța de centru-dreapta Spolu (Împreună) a câștigat cele mai multe voturi cu 27,79% din buletinele de vot, urmată de partidul ANO al lui Babiš cu 27,12% și coaliția centristă PirStan cu 15,62%.

„Noi suntem schimbarea. Dumneavoastră sunteți schimbarea”, a declarat sâmbătă liderul coaliției Spolu, Petr Fiala, revendicând victoria alegerilor în fața unei mulțimi care l-a aplaudat frenetic.

Liderul coaliției PirStan, Ivan Bartoš, a declarat că discuțiile cu Spolu „despre posibilitățile de formare a unui nou guvern” vor începe probabil sâmbătă: „Dominația lui Andrej Babiš s-a încheiat, iar partidele democratice au arătat că era haosului va rămâne de acum încolo în urmă”, a spus Bartoš.

După ce sâmbătă au câștigat 108 locuri în camera inferioară de 200 de locuri, discuțiile dintre cele două coaliții care au militat împotriva lui Babiš s-au încheiat cu liderii celor cinci partide din coalițiile combinate semnând un memorandum pentru a lucra împreună în vederea formării următorului guvern.

Un nou guvern ar distanța Republica Cehă de partidele populiste din Ungaria și Polonia, care au intrat din ce în ce mai mult în atenția publică, pentru că au redus valorile democratice ale Uniunii Europene.

Alegerile soldate cu rezultate extrem de strânse au avut loc, de asemenea, la doar câteva zile după ce o scurgere de informații botezată „Pandora Papers” a scos la iveală documente privind relațiile financiare controversate întreprinse de Babiš și alți lideri mondiali. Investigația susținea că premierul ceh a tranzacționat în secret 22 de milioane de dolari prin companii offshore pentru a cumpăra o proprietate pe Riviera Franceză în 2009, înainte de a intra în politică.

În replică, Babiš a susținut că „nu a făcut niciodată ceva ilegal”.

CITEȘTE ȘI Pandora Papers, cea mai mare scurgere de date despre afacerile secrete ale liderilor mondiali. Doi politicieni români sunt menționați

Primarul Robert Negoiță și fratele său apar în Pandora Papers. O rețea de firme a beneficiat de fonduri de la primărie

Şeful statului ceh este cel care desemnează premierul după alegeri, iar spitalizarea sa ar putea complica evoluţiile post-electorale. Dacă postul de preşedinte devine vacant, prerogativele acestuia sunt preluate de preşedintele Camerei Deputaţilor.

Foto: Facebook/ Miloš Zeman – prezident České republiky

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW