Thursday, August 18, 2022
Jurnalism corect


Primarul Robert Negoiță și fratele său apar în Pandora Papers. O rețea de firme a beneficiat de fonduri de la primărie

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 9 octombrie 2021

Robert Negoiță, primarul Sectorului 3 al Capitalei, și fratele său, Ionuț Negoiță, sunt doi dintre românii ale căror nume sunt menționate în așa numitele Pandora Papers, una dintre cele mai mari „scurgeri” de informații și de documente financiare, în care sunt dezvăluite averile secrete și tranzacțiile ascunse ale liderilor lumii, politicienilor și miliardarilor.

Conform RISE Project, frații Negoiță s-ar afla în centrul de comandă al unei complexe rețele de companii offshore care controlează afaceri de zeci de milioane de euro în România, offshore-urile fiind integrate într-o rețea de firme românești care a beneficiat de fonduri publice de la Primăria Sectorului 3.

Edilul apare în documentele unei case de avocatură din Cipru ca beneficiar nedeclarat și acționar ascuns în două firme. În total, 15 companii offshore sunt legate de frații Negoiță prin documentele din Pandora Papers.

Robert Negoiță ar fi unul dintre cei doi politicieni români numiți în documentele din Pandora Papers.

Primarul de sector a negat orice legătură cu vreo companie offshore: „N-am nicio legătură cu niciun offshore și n-am avut niciodată vreo legătură”, a declarat Negoiță pentru Digi24.

Pandora Papers

Averile secrete și tranzacțiile ascunse ale liderilor lumii, politicienilor și miliardarilor au fost dezvăluite și expuse în una dintre cele mai mari „scurgeri” de informații și de documente financiare. Este vorba despre milioane de documente ce relevă tranzacții și active offshore în cazul a peste 100 de miliardari, 30 de lideri mondiali și 300 de alți oficiali.

În documente, denumite Pandora Papers, sunt menționați în jur de 100 de cetățeni români, iar 21.175 de acte conțin cuvântul România, conform Rise Project. Ar fi implicați în scandal și doi politicieni români, unul dintre aceștia fiind Robert Negoiță.

Pandora Papers conțin 11,9 milioane de documente de la companii angajate de clienți bogați pentru a crea structuri offshore și trusturi în paradisuri fiscale precum Panama, Dubai, Monaco, Elveția și Insulele Cayman.

Actele dezvăluie afacerile secrete offshore ale 35 de lideri mondiali, inclusiv actuali și foști președinți, prim-miniștri și șefi de stat. De asemenea, conțin finanțele secrete ale peste 300 de alți oficiali, cum ar fi miniștrii, judecătorii, primarii și generalii militari din peste 90 de țări.

Peste 100 de miliardari figurează în datele scurse, precum și vedete, cântăreți și oameni cunoscuți de afaceri. Mulți folosesc companiile de tip shell pentru a deține articole de lux, cum ar fi proprietăți și iahturi, dar și conturi bancare „incognito”. În plus, numele care apar în documente dețin și obiecte valoroase de artă, de la antichități cambodgiene furate, până la picturi semnate de Picasso sau Banksy.

CITEȘTE MAI MULTE DETALII Pandora Papers, cea mai mare scurgere de date despre afacerile secrete ale liderilor mondiali. Doi politicieni români sunt menționați

Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW