Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Este valul 4 al pandemiei cel mai grav de până acum? Dr. Jurma: Se anunță mai periculos decât valurile 2 și 3 combinate

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 30 septembrie 2021 Etichete: , , , ,

Valul 4 al pandemiei se resimte din plin în România. Joi, 30 septembrie, am avut record de cazuri noi de la debutul pandemiei în țară, iar mai multe spitale devin unități COVID în totalitate. În același timp, și serviciile de ambulanță din Capitală sunt copleșite de apeluri din partea cetățenilor cu simptome ale bolii, care au de așteptat și 72 de ore până vine un echipaj.

Spitalele „Malaxa” și „Sfântul Ioan” din Capitală vor fi destinate exclusiv tratării pacienţilor infectaţi cu COVID-19. Joi, 30 septembrie, pacienții din aceste unități medicale au fost externați, pentru rorganizarea spitalelor în unități COVID.

Alexandru Ştefănescu, managerul Spitalului Clinic Nicolae Malaxa din Capitală, a declarat pentru News.ro, că în jur de 50 de pacienți sunt în proces de externare.

Însă medicii vor putea în continuare îngriji pacienţii care sunt arondați ambulatorului spitalului. În spital, sunt 91 de locuri pentru pacienţii cu COVID-19, dintre care 9 sunt în ATI, stocurile de medicamente şi de oxigen fiind în acest moment asigurate.

Totodată, la „Sfântul Ioan” au început externările încă de miercuri, 29 septembrie, fiind vorba despre aproape 200 de pacienți care trebuie externați. Din Maternitatea Bucur, care ține de această unitate medicală, 60 de paciente vor fi externate în total.

Serviciile de ambulanță, copleșite

În același timp, mii de oameni sună zilnic la Ambulanța București și cer să le fie trimis un echipaj pentru a fi testați pentru COVID-19. Însă din cauza numărului mare de solicitări, bucureștenii sunt nevoiți să aștepte mai bine de 72 de ore până la sosirea unui echipaj, a explicat Alis Grasu, managerul Ambulanței București.

„Din acest număr total de solicitări, un procent de 31% au reprezentat urgențele. Când vorbim strict de recoltare de probe biologice pentru testul PCR creșterea este cu 673% în această perioadă a lunii septembrie, comparativ cu aceeași perioadă a lunii august”, a declarat Alis Grasu, şefa Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov pentru Gândul.ro.

Este cel mai grav val al pandemiei de până acum?

Medicul și cercetătorul Octavian Jurma consideră că valul 4 al pandemiei este cel mai periculos de până acum. În plus, el a declarat pentru Main News că, cel mai probabil, săptămâna viitoare vor fi doborâte alte două recorduri negative – cel al numărului de decese înregistrat într-un interval de 24 de ore, dar și cel al internărilor în secțiile de Terapie Intensivă.

„Da. Aici pot să vă răspund fără nicio ezitare. Valul 4 se confirmă deja că este cel mai periculos val din această pandemie. Singurele recorduri care nu au fost încă depășite sunt numărul de decese într-o singură zi, care va fi depășit săptămâna viitoare probabil, pentru că valul a urcat atât de abrupt încât valul de decese a rămas cumva în urmă, și numărul de internări la ATI.

Acesta, paradoxal, nu a fost atins în valul 2 pentru că nu au putut fi eliberate atâtea paturi atunci, ci a fost atins în valul 3, recordul la ATI. Deci, o să vedem toate recordurile negative din valul 2 și 3 depășite, cel târziu săptămâna viitoare”, a declarat pentru Main News Octavian Jurma.

Specialistul subliniază că acest val se anunță mult mai periculor decât precedentele două valuri împreună.

„Însă acest val se anunță mai periculos decât valurile 2 și 3 combinate. Asta este marea problemă. Asta înseamnă că un efort care a luat sistemului medical 9 luni aproape ca să-l gestioneze va fi concentrat în 3 luni. Deci, presiunea pe spitale va fi de trei ori mai mare decât a fost vreodată.

Și valul 2, și valul 3, ele au fost cumva aplatizate prin niște măsuri minimale, e adevărat, dar destul de eficiente. Iar acum vedem că ele sunt eliminate în săptămâna asta. Deci, dispare orice așteptare pe care o aveam ca în săptămâna aceasta să se ia măsuri de restricție”, a adăugat cercetătorul, făcând referire la intenția autorităților de a menține totuși restaurantele deschise pentru persoanele vaccinate, chiar dacă incidența trece pragul de 6 cazuri la mia de locuitori.

Medicul a mai explicat că s-a ajuns în această situație pentru că a fost subestimată varianta Delta COVID și contagiozitatea extrem de ridicată a acestei tulpini.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW