Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Premierul, despre alegeri anticipate: Decizia nu este nici la PSD, nici la Ciolacu. Este la președinte

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 30 septembrie 2021 Etichete: , ,

Premierul Florin Cîțu a afirmat joi, 30 septembrie, că PNL nu va guverna cu PSD, iar până la anticipate – ce-și doresc social-democrații în contextul moțiunii de cenzură – este cale lungă, întrucât decizia nu este la PSD, ci la președintele Klaus Iohannis.

„Nu vom face guvernare cu PSD (…) Eu cred că trebuie să citim în Constituția României. Alegerile anticipate se declanșează când președintele României dizolvă Parlamentul. Poate dizolva. Deci, decizia nu e nici la PSD, nici la Ciolacu, nici la alții. Este la domnul președinte”, a declarat Florin Cîțu joi, la inaugurarea pasajului Mogoșoaia, unde a fost claxonat de șoferii enmulțumiți.

El a reiterat că USR PLUS, PSD și AUR vor să arunce țara în aer.

„În Parlamentul României avem trei partide care vor să arunce țara în aer. România are nevoie de investiții, de resurse pentru sistemul de sănătate, pentru educație, de decizii pentru a rezolva problema prețurilor la iarnă și avem trei partide care își bat joc de români.

Acestea sunt PSD, USR și AUR, care au o competiție între moțiuni pentru a da jos un guvern. Eu le spun că interesul românilor pentru mine este mai important decât jocurile lor. În loc să se gândească la soluții pentru români, ele vin să dea jos guvernul”, a adăugat premierul Cîțu.

Context

Joi, 30 septembrie, moțiunea de cenzură depusă de social-democrați a fost citită în plenul Parlamentului. Aceasta va fi votată în data de 5 octombrie.

După ce social-democrații au depus marți, 28 septembrie, o moțiune de cenzură pentru demiterea Cabinetului Cîțu, Sorin Grindeanu, prim-vicepreședinte al partidului, susținea că scopul PSD este organizarea alegerilor anticipate.

Decizia social-democraților de a depune moțiunea a survenit în contextul în care, timp de mai multe săptămâni, s-au opus în Birourile Permanente Reunite ale Parlamentului stabilirii unui calendar precis pentru votarea moțiunii USR PLUS – AUR, fapt în urma căruia au fost acuzați de coabitare cu liberalii și președintele Iohannis.

CITEȘTE ȘI Marcel Ciolacu susține că și-ar dori un guvern interimar tehnocrat

Cum pot fi declanșate alegerile anticipate

Alegerile parlamentare anticipate au ca efect scurtarea mandatului parlamentar şi pot fi declanşate la iniţiativa preşedintelui României, în baza articolului 89 din Constituţia României.

„Art. 89 – Dizolvarea Parlamentului

(1) După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.
(2) În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată.
(3) Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă”.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW