Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Avocatul Poporului critică introducerea certificatului COVID pentru personalul medical și asistenții sociali / Reacția președintelui CNCD

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 29 septembrie 2021

Avocatul Poporului consideră că soluțiile legislative găsite de Guvern pentru a obliga personalul medical și angajații din domeniul asistenței sociale să prezinte certificatul COVID-19 încalcă dreptul la muncă și protecție socială și discriminează pe criterii de avere, potrivit unei analize trimisă miercuri, 29 septembrie, prim-ministrului, ministrului interimar al Sănătății și ministrului Muncii.

Concret, Avocatul Poporului se referă la Proiectul de Lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul sanitar, pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unități publice și private și Proiectul de Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Avocatul Poporului apreciază că soluțiile legislative care condiționează exercitarea dreptului la muncă al personalului din unitățile sanitare publice și private, precum și al personalului încadrat în centrele rezidențiale publice și private de obținerea certificatului de vaccinare sau de certificatul de testare(…)reprezintă măsuri restrictive privind exercițiul dreptului la muncă, al egalității în drepturi și al asigurării măsurilor de protecție socială, măsuri lipsite de proporționalitate și inadecvate scopului urmărit”, se arată în analiza Avocatului Poporului.

Motivele invocate de Avocatul Poporului

Avocatul Poporului a enumerat motivele pentru care conținutul celor două acte normative, aflate în stadiul de proiect, poate fi considerat inadecvat:

„- potrivit datelor oficiale furnizate, numărul persoanelor vaccinate în România este, de 5.353.033 (la data de 28 septembrie 2021);

–  în urma zecilor de anchete și vizite realizate de instituția Avocatul Poporului atât în centre rezidențiale, în cămine de bătrâni, în centre de plasament, în centre de recuperare, dar și în unități sanitare, s-a constatat un mare deficit de personal în aceste instituții;

– costurile testelor RT-PCR sau al testelor antigen rapid sunt foarte ridicate raportat la puterea de cumpărare a cetățenilor;

– statul nu a intervenit, ca în cazul altor state din Uniunea Europeană, în vederea creării cadrului legal pentru plafonarea prețului testelor de o manieră care să faciliteze cetățenilor accesul la efectuarea acestora, ca măsură de protecție anti-COVID”

Reacția președintelui CNCD

Asztalos Csaba, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), a declarat, pentru Main News, că proiectul de lege ce prevede introducerea certificatului digital pentru personalul medical poate fi îmbunătățit, dacă există probleme de constituționalitate.

Am marcat în două puncte unde vor fi discuții, punctele pe care, ulterior, și Avocatul Poporului le-a sesizat, obligativitatea testării și încetarea de drept a contractului de muncă”, a declarat Asztalos Csaba, pentru Main News.

Președintele CNCD a punctat că, pe marginea încetării contractului de muncă în cazul personalului care refuză să prezinte certificatul COVID-19, vor fi discuții mai detaliate.

Sunt state unde acest model a fost considerat ca fiind constituțional, deci nu sunt atât de categoric, dar în aceste două puncte se va duce analiza, să așteptăm, să vedem forma care va fi adoptată de Parlament și testul de constituționalitate”, a spus președintele CNCD.

Context

Ambele proiecte arată că angajații din domeniul sanitar și al asistenței sociale vor fi nevoiți să suporte costurile testării COVID-19, dacă refuză să se vaccineze, cu excepția celor care au interdicție medicală pentru imunizare.

În cazul în care nu vor prezenta certificatul COVID-19, angajații pot fi suspendați din funcție pe o perioadă de 30 de zile.

Dacă, la finalul acestei perioade, refuză în continuare să prezinte certificatul digital, aceștia vor putea fi concediați.

Proiectul de OUG pentru angajații din domeniul asistenței sociale a fost citit în primă lectură în ședința de Guvern de miercuri, 15 septembrie, în timp ce proiectul de lege pentru personalul medical a fost pus luni în transparență decizională.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW