Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Premierul, întâlnire cu activistul de mediu și jurnalistul agresați în timp ce documentau tăierile ilegale de păduri. Care sunt concluziile discuției

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 22 septembrie 2021

Florin Cîțu s-a întâlnit miercuri, 22 septembrie, cu activistul de mediu Tiberiu Boșutar și unul dintre cei doi jurnaliști care au fost agresați în timp ce realizau un documentar despre tăierile ilegale de arbori din păduri. Prim-ministrul a anunțat crearea unui grup de lucru la Ministerul Mediului, pentru îmbunătățirea sistemului SUMAL.

E clar că nu putem lăsa lucrurile așa, nu putem tolera violența în nicio situație. Autoritățile trebuie să își facă treaba și să se asigure că cetățenii români sunt în siguranță, iar cei care greșesc trebuie să plătească”, a scris Florin Cîțu, pe Facebook, după întâlnirea cu cei doi.

Premierul a precizat că reprezentanții ONG-urilor vor face parte din grupul de lucru format pentru îmbunătățirea sistemului SUMAL, folosit pentru urmărirea lemnului tăiat.

Aplicaţia SUMAL este foarte bună. Nu e completă, nu produce efectele aşteptate tocmai pentru că unii nu vor să le folosească, alţii nu se pricep. Mai lipsesc câteva dezvoltări şi vrem să venim în ajutorul instituţiilor”, a declarat activistul de mediu Tiberiu Boşutar, după întâlnirea cu Florin Cîțu, citat de News.ro.

Context

Jurnaliștii Mihai Dragolea și Radu Constantin Mocanu, alături de activistul de mediu Tiberiu Boșutar, au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce au fost grav agresați, joi, 16 septembrie, de aproximativ 20 de persoane într-o pădure de pe raza comunei Coșna, județul Suceava, în timp ce filmau un material despre tăierile tăierile ilegale de păduri.

„Am fost în fond forestier cu un cameraman, chemat de un localnic. Am sunat un agent forestier să cheme silvicultorul de la cantonul unde am ajuns că avem o suspiciune. E silvicultorul care ne-a mai atacat de câteva ori. Au venit zeci. Aproape toți aveau topoare și răngi”, a relatat Tiberiu Boșutar într-un interviu acordat News Bucovina, la scurt timp după incident.

Potrivit acestuia, atacatorii au spart toate echipamentele. Unul dintre jurnaliști a căzut într-o râpă și a reușit să fugă și să anunțe Poliția prin Serviciul de Urgență 112.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei au decis, sâmbătă, 18 septembrie, să îi plaseze sub control judiciar pe patru dintre bărbații acuzați că au participat la agresiunea din Pârâul Rusului.

Am venit la Bucureşti, că aici vii la autoritatea centrală. Am depus aici la Poliţia Generală. Din păcate, spre surprinderea noastră, dosarul a plecat înapoi la Vatra Dornei. De acolo de unde e procurorul a minimalizat cât a putut el de mult situaţia şi băieţii au fost reţinuţi doar pentru că au dat două palme. Noi am fost jefuiţi, atacaţi, torturaţi. Erau suficiente probe, suficiente dovezi pentru a da o sentinţă mai serioasă. Oamenii m-au ameninţat cu moartea, mi-au ameninţat familia, au spus exact că ştiu unde stau şi cumva m-am liniştit după ce am văzut că au fost reţinuţi. Când le-a dat drumul, la 24 de ore, am venit din nou la Bucureşti. Categoric că îmi este teamă şi nu mi-este teamă pentru mine, cât mi-este teamă pentru familie, pentru păduri şi pentru ţara asta”, a explicat activistul de mediu, după întâlnirea cu premierul Cîțu.

Sursă foto: Inquam Photos / Tudor Costache

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW