Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Un oficial NATO prezintă bilanțul haosului de la aeroportul din Kabul

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 22 august 2021

Cel puțin 20 de persoane și-au pierdut viața în zona aeroportului din Kabul, în ultima săptămână, în timp ce încercau să scape din Afganistan, după ce trupele Alianței Nord-Atlantice (NATO) s-au retras și talibanii au preluat controlul țării, a declarat duminică, 22 august, un oficial al NATO, sub protecția anonimatului, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Prioritatea noastră este să evacuăm toți străinii cât de curând posibil(…)Forţele noastre menţin o distanţă strictă faţă de zonele exterioare ale aeroportului din Kabul pentru a preveni orice ciocniri cu talibanii”, a mai spus oficialul NATO.

Ministerul Apărării din Marea Britanie a precizat în aceeași zi că 7 persoane și-au pierdut viața doar sâmbătă, 21 august, în incidentele din zona aeroportului, potrivit Reuters.

În ultima săptămână, mii de persoane au luat cu asalt aeroportul din Kabul în încercarea de a fugi din țară, după ce Afganistan a căzut în mâna talibanilor. Printre aceștia se numără simpli cetățeni, foști colaboratori ai forțelor occidentale sau persoane din alte state care lucrau în Kabul.

Imaginile cu femeile afgane aflate de partea cealaltă a zidului care desparte orașul de aeroport, care și-au dat bebelușii din mână în mână pentru a putea ajunge la militarii NATO aflați pe pistă, au făcut înconjurul lumii în ultima săptămână.

CITEȘTE ȘI: ANALIZĂ Afganistanul, între luptă și resemnare. Cum se explică lipsa de reacție în fața talibanilor

Pentru a facilita evacuarea civililor americani, dar și a celor care au colaborat cu SUA în ultimii 20 de ani, Pentagonul a anunțat duminică, 22 august, că a activat Flota Aeriană de Rezervă, o măsură legislativă inițiată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, arată principala instituție de Apărare din SUA.

Concret, oficialii SUA au cerut companiilor aeriene americane un număr de 18 aeronave care ar urma să ajute la repatrierea cetățenilor din Afganistan. Avioanele comerciale nu vor fi trimise în Kabul, ci în alte locații în care civilii au fost aduși cu avioanele militare ale Statelor Unite.

Civil Reserve Air Fleet (CRAF) este un program național al SUA ce are ca scop suplimentarea numărului de avioane pe care Guvernul le are la dispoziție, în baza unei urgențe majore de apărare națională.

Este a treia oară când Pentagonul activează CRAF, după operațiunea din Irak (2002-2003) și operațiunile Desert Shield/Storm din timpul Războiului din Golf (1990-1991).

Sursă foto: AFP

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW