Lupta pentru șefia PNL se extinde în Guvern. Care sunt variantele luate în calcul pentru conducerea Ministerului Finanțelor
Partidul Național Liberal se află în în plină campanie electorală înainte de Congresul din 25 septembrie, în cadrul căruia liberalii își vor alege noua conducere. În paralel, cei doi contracandidați, Ludovic Orban și Florin Cîțu, se luptă în acest moment pentru funcția de ministru al Finanțelor, lăsată vacantă odată cu revocarea lui Alexandru Nazare.
Premierul Florin Cîțu a preluat conducerea interimară a Ministerului Finanțelor pentru 45 de zile, după ce l-a revocat pe Alexandru Nazare la începutul lunii iulie, perioadă care expiră pe 22 august.
Premierul ar putea aștepta, în schimb, să treacă de Congresul din 25 septembrie pentru a-l nominaliza pe cel care urmează să îi ia locul, dar acest lucru înseamnă că Ministerul Finanțelor ar urma să fie blocat, întrucât nu va avea un ministru pentru mai bine de o lună, au precizat surse din echipa lui Florin Cîțu pentru Adevărul.
O altă variantă luată în calcul de Florin Cîțu ar fi nominalizarea deputatului Dan Vîlceanu, proaspăt ales președinte al PNL Gorj, pentru funcția de ministru al Finanțelor, propunere cu care președintele Klaus Iohannis nu este de acord, arată sursa citată. Astfel, prim-ministrul se gândește la o altă soluție pe care să o agreeze și președintele, întrucât numirea unui membru al Cabinetului se face cu acordul Palatului Cotroceni.
Ludovic Orban are deja o listă cu trei posibili înlocuitori ai lui Alexandru Nazare, potrivit declarațiilor făcute săptămâna trecută. Liderul PNL consideră că Bogdan Huțucă, președintele Comisiei de buget-finanțe din Camera Deputaților, Sebastian Burduja, deputat și fost secretar de stat în minister și Lucian Heiuș, secretar de stat în instituție, sunt potriviți pentru a deține funcția de ministru al Finanțelor.
Orban a mai precizat că Florin Cîțu este așteptat în Biroul Politic Național al partidului pentru a decide asupra celui care va prelua portofoliul.
În schimb, cei trei lideri PNL propuși de Orban nu sunt dornici să intre în Guvern. Șeful PNL Constanța, Huțucă, arată că acceptarea funcției ar poziționa filiala de partea unei tabere, lucru pe care a încercat să îl evite în timpul campaniei interne.
„Cred că toţi colegii mei liberali trebuie să aibă libertatea deplină de a alege pe 25 septembrie fără a se gândi că preşedintele filialei are vreo datorie faţă de unul dintre candidaţi”, a spus Bogdan Huțucă, citat de Adevărul.
Nici Sebastian Burduja, liderul PNL Sector 1, nu pare dornic să preia funcția de ministru al Finanțelor, iar surse liberale au precizat că acesta a discutat cu Ludovic Orban despre numire, dar încă nu a oferit un răspuns. De altfel, PNL Sector 1 este una dintre singurele filiale în care membrilor nu li s-a spus cu cine să voteze la Congres.
Lucian Heiuș este singurul susținător al lui Cîțu din lista celor propuși de Ludovic Orban, dar nici el nu pare entuziasmat de propunerea făcută de președintele PNL. Deși a mai fost pe lista scurtă a numelor propuse la Finanțe în iarnă, după alegerile parlamentare, la formarea actualului Guvern, Heiuș pare mulțumit în acest moment cu poziția de secretar de stat.
Context
Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat că l-a demis pe Alexandru Nazare din funcția de ministru al Finanțelor la finalul ședinței de Guvern din 8 iulie și că va prelua interimatul la conducerea instituției pentru următoarele 45 de zile, decizie contestată atunci de contracandidatul său.
Având în vedere că cei doi lideri ai Partidului Național Liberal, Ludovic Orban și Florin Cîțu, se află în competiție directă pentru șefia partidului, este de așteptat ca cele două tabere ale liberalilor să aibă viziuni diferite asupra celui care îl va înlocui pe Nazare, în funcție de interesele fiecăruia.
Orban încearcă să își securizeze influența în interiorul partidului, întrucât o mare parte dintre miniștri, printre care Nicolae Ciucă, Lucian Bode, Raluca Turcan sau Virgil Popescu s-au poziționat în tabăra premierului. Cîțu, pe de altă parte, prin numirea unui apropiat la Finanțe, ar urma să controleze direcția în care se duc banii țării, în special la rectificarea bugetară de la jumătatea lunii august.
Termenul de 45 de zile în care interimatul la conducerea Ministerului de Finanțe este asigurat de premierul Florin Cîțu ar urma să expire pe 22 august, cu o lună înainte de Congresul PNL, iar neînțelegerile din rândul liberalilor ar putea să lase Guvernul fără șef la Finanțe până în momentul în care va fi aleasă noua conducere.
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii
… [Trackback]
[…] Here you will find 46934 more Information to that Topic: mainnews.ro/lupta-pentru-sefia-pnl-se-extinde-in-guvern-care-sunt-variantele-luate-in-calcul-pentru-conducerea-ministerului-finantelor/ […]