Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Roșia Montană intră în patrimoniul UNESCO. Ce semnificație are decizia forului internațional

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 27 iulie 2021

Dosarul „Roșia Montană” a fost aprobat, marți, de UNESCO, ceea ce înseamnă că situl minier va figura pe lista obiectivelor protejate de instituție. Delegatul permanent al României pe lângă UNESCO, Adrian Cioroianu, a explicat, pentru Main News, că decizia forului internațional reprezintă un lucru pozitiv pentru păstrarea patrimoniului național.

Este rezultatul unui dosar foarte bun depus în ianuarie 2017, redepus în ianuarie 2020. Am avut onoarea de a conduce delegația care a făcut aceste lucruri în acel moment. Este, practic, un sit de importanță culturală și de patrimoniu unic în Europa. De regulă, această recunoaștere la UNESCO vine pe baza acceptării unei unicități”, a declarat delegatul permanent al României pe lângă UNESCO, Adrian Cioroianu, pentru Main News.

Adrian Cioroianu a precizat că patrimoniul UNESCO va include un perimetru precis delimitat al zonei Roșia Montană.

Nu e vorba de întreaga zonă Roșia Montană, este vorba de un perimetru care a fost delimitat pe baza unor experți, unor consultări, au fost experți de la UNESCO care au vizitat zona și din acest punct de vedere nu e vorba de întreaga zonă Roșia Montană”, a explicat fostul ministru de Externe.

Acesta mai punctează că înscrierea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO este, mai degrabă, meritul istoriei.

Este meritul dacilor care au exploatat acolo aurul, apoi a venit Imperiul Roman care au exploatat aurul, iar minele romane formează mare parte din zonele care au intrat sub protecția UNESCO”, a punctat Adrian Cioroianu.

Reacții ale liderilor politici

Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj, imediat după ce dosarul Roșia Montană a fost aprobat de UNESCO.

Salut includerea peisajului cultural minier de la Roșia Montană în patrimoniul umanității! Prin eforturi conjugate ale autorităților și specialiștilor, Roșia Montană trebuie să devină un model de punere în valoare a patrimoniului prin dezvoltarea durabilă a zonei”, a fost reacția președintelui.

Vicepremierul Dan Barna susține că înscrierea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO ar fi o șansă uriașă pentru dezvoltarea și conservarea patrimoniului.

Acum va fi mult mai ușor de accesat finanțări pentru protejarea patrimoniului și investiții în activități economice, care să pună în valoare galeriile romane și peisajul minier al localității”, a precizat vicepremierul.

Liderul USR PLUS a precizat că partidul și-a asumat în programul de guvernare că va proteja și va pune în valoare patrimoniul cultural al României.

Roșia Montană este o victorie majoră a noii generații politice!”, este concluzia lui Dan Barna.

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, arată că România este obligată să facă din Roșia Montană o atracție pentru vizitatorii din întreaga lume.

Roșia Montană a fost înscrisă azi în lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Este cauza și victoria unei generații. Respect pentru toți cei care au dus o luptă de 20 de ani, care la început părea pierdută. Eugen David, Ștefania Simion, Mihai Goțiu, Stephanie Roth, Marius Harosa, Dumitru Dobrev (îi menționez aici doar pe cei de pe partea administrativ – juridică cu care am fost în contact), asociațiile Alburnus Maior, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Declic și mulți alții(…)Locațiile din Patrimoniul UNESCO, bine guvernate, sunt generatoare de profit”, este mesajul primarului Capitalei.

Co-președintele USR PLUS, Dacian Cioloș, a afirmat că includerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO ar fi o șansă unică la dezvoltare durabilă.

Este victoria tuturor celor care, prin implicarea lor civică, au salvat una dintre cele mai de preț comori ale istoriei vechi a românilor. Însă dincolo de prestigiul de a fi parte a Patrimoniului UNESCO, este vorba în primul rând de găsirea unor soluții economice și sociale viabile și durabile, de dezvoltare turistică. Toate acestea, gândite pe profilul zonei, vor aduce bunăstare pentru oamenii din regiune”, a explicat președintele Renew Europe.

Primarul din Roșia Montană critică decizia UNESCO

Eugen Furdui, primarul localității Roșia Montană, susține, în schimb, că decizia UNESCO ar fi defavorabilă pentru comunitate și pentru țară.

Beneficii, în momentul acesta, nu va aduce comunităţii, decât greutăţi, adică obligativităţi în plus, în ceea ce priveşte reconstruirea şi renovarea unui imobil. Aşa cum a fost propus acest perimetru, nu aduce beneficii nici pentru comunitate, nici pentru ţară. Să nu uităm că se blochează pe termen mediu şi lung cea mai mare resursă de aur din Europa, care este Roşia Montană”, a declarat Eugen Furdui, marţi, la Digi 24.

Context

Dosarul Roșia Montană a fost depus la UNESCO în ianuarie 2017, după ce a fost pregătit de fostul ministru al Culturii din Guvernul Cioloș, Corina Șuteu. În anul 2020, în timpul mandatului lui Bogdan Gheorghiu, dosarul a fost retrimis la UNESCO.

Jurnaliștii de la Libertatea au intrat în posesia unor avertismente transmise de fostul ministru al Finanțelor, Alexandru Nazare, care arăta că România ar urma să piardă procesul cu firma Gabriel Resources, cea care ar fi trebuit să se ocupe de exploatarea sitului minier, iar despăgubirile s-ar putea ridica la 4 miliarde de euro.

Premierul Florin Cîțu a fost acuzat în ultima vreme că încearcă să retragă cererea de includere a Roșiei Montane de la UNESCO, lucru infirmat de fiecare dată de premier, afirmând că o decizie în acest sens s-ar lua numai în interiorul coaliției de la guvernare.

În schimb, un editorial al unei publicații pro-guvernamentală, Magyar Nemzet, semnat de Attila D. Balázs, arată că „cele 300 de tone de aur și 1.600 de tone de argint vor rămâne în pământul natal”, întrebându-se „de când aparține Roșia Montană de România?”, relatează G4Media.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW