Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Marcel Ciolacu, contre cu Florin Cîțu pe tema campaniei de vaccinare: Avem un pariu pierdut de premier

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 12 iunie 2021

Marcel Ciolacu a amintit de declarațiile premierului Florin Cîțu, care susținea la începutul anului că obiectivul Guvernului este ca 10 milioane de români să fie vaccinați împotriva COVID-19 în luna septembrie. Liderul PSD consideră că încrederea scăzută a populației în autorități este unul dintre motivele pentru care ritmul campaniei de vaccinare a scăzut în ultimul timp. 

Avem un pariu pierdut de domnul Cîţu, pariul dânsului cu vaccinarea s-a terminat. Nimeni nu mai vorbeşte despre vaccinare, despre promisiunile care până în septembrie 10,4 milioane de români să fie vaccinaţi. Noi rămânem consecvenţi, eu recomand românilor să se vaccineze, dar incapacitatea lor organizatorică, faptul că nu găsesc o comunicare cu administraţiile locale să fie ajutaţi în acest demers şi nu îl ultimul rând, faptul că lumea nu îi mai crede şi nu mai au încredere în ei”, a declarat Marcel Ciolacu.

Declarația lui Marcel Ciolacu vine în contextul în care premierul Florin Cîțu i-a acuzat pe liderii opoziției, în special pe liderii PSD, că nu se implică pentru a susține campania de vaccinare.

De fiecare dată, chiar dacă nu vrem să politizăm acest lucru, trebuie să observăm că doar primarii PNL, UDMR, cei de la guvernare se implică, mai puţin primarii, liderii din opoziţie. Până astăzi eu nu l-am văzut pe Marcel Ciolacu să meargă într-un centru de vaccinare să susțină campania, nici pe Grindeanu sau doamna Gabriela Firea. Această campanie de vaccinare este a noastră a tuturor, nu doar a PNL sau a partidelor de la guvernare”, a spus vineri premierul.

Obiectivul Guvernului: 10 milioane de români vaccinați în septembrie

La începutul anului, Florin Cîțu a declarat în mai multe rânduri că obiectivul Guvernului este de a avea 10 milioane de cetățeni vaccinați până la finalul lunii septembrie.

„Obiectivul Guvernului este vaccinarea a peste 10 milioane de oameni în septembrie. Vom avea suficiente doze de vaccin, vom mai deschide centre noi de vaccinare, trebuie doar ca romanii sa își dorească sa fie imunizați. Este singura cale de a învinge pandemia și de a reveni la o viata apropiată de cea normală, pana in această vară”a scris Florin Cîțu, pe Facebook, la finalul lunii martie.

Ulterior, în luna mai, chiar și președintele Klaus Iohannis declara că autoritățile au stabilit mai multe ținte de vaccinare pentru lunile iunie, iulie și august.

În ședința de astăzi am stabilit ținte de vaccinare: la 1 iunie – 5 milioane. 1 iulie – 6 milioane. 1 august – 7 milioane. De ce aceste date, am pregătit un calendar cu măsuri de relaxare. Am dorit să avem un calendar care cuprinde întreaga perioadă de vară. Ne pregătim de relaxare, însă trebuie să fie precaută. Trebuie să scăpăm de pandemie, nu vrem să relaxăm în iunie, ca să revenim cu restricții în august”, declara Klaus Iohannis, pe 13 mai, înainte de a anunța primele măsuri de relaxare.

În schimb, ritmul campaniei de vaccinare a fost într-o continuă scădere, iar, în acest moment, numărul persoanelor care primesc prima doză variază între 17.000 – 20.000 pe zi. În total, 4.531.945 de români au fost vaccinați împotriva COVID-19 până pe 11 iunie.

În acest ritm, cu o medie de 20.000 de persoane vaccinate cu prima doză zilnic, obiectivul Guvernului, de a vaccina 10 milioane de persoane până în luna septembrie, ar putea fi atins în următoarele 273 de zile, anume la începutul anului 2022.

Chiar și așa, premierul consideră campania de vaccinare ca fiind „un succes”, menționând mai mulți indicatori care să-i susțină ideea, printre care și datele zilnice raportate de Grupul de Comunicare Strategică.

Campania de vaccinare avea un scop clar, de a învinge pandemia. Dacă mă uit la acest indicator – Bucureşti are peste 50% dintre persoanele eligibile vaccinate, Clujul e aproape – da, campania este un succes. Avem nişte indicatori că această campanie de vaccinare a funcţionat”, a declarat, vineri, Florin Cîțu.

Sâmbătă, GCS a raportat 5 decese provocate de COVID-19 și 127 de noi cazuri, în timp ce 236 de pacienți mai sunt internați în ATI.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW