Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Prețurile de cazare pentru hotelurile de pe litoralul românesc, comparabile cu destinații precum Zanzibar sau Maldive / Explicațiile hotelierilor: Oferta de cazare este redusă, nu am stimulat investițiile

By Matthew Garvey , in Analize & Investigatii Stirile zilei , at 5 iunie 2021

Turismul românesc se pregătește treptat de revenirea la normalitate, după un an marcat de pandemia de coronavirus, și, pe fondul măsurilor de relaxare anunțate de autorități, tot mai mulți români încep să se gândească la următoarea destinație pentru concediu. Prețurile afișate de hotelurile de pe litoralul românesc, în schimb, sunt comparabile cu cele întâlnite în destinații de lux, precum Zanzibar sau Maldive, iar destinații precum Sunny Beach, Bulgaria, oferă camere de cazare mai ieftine cu până la 100 de euro pe noapte. 

Potrivit ofertelor consultate de Main News, o noapte de cazare pe litoralul românesc, în stațiuni precum Olimp sau Mamaia, la un hotel de 4 stele, variază între 200-300 de euro pentru o cameră de două persoane, în condițiile în care o noapte de cazare la un resort de 5 stele din Maldive poate ajunge la 260 de euro.

În cazul unui hotel de 4 stele din Zanzibar, turiștii pot plăti până la 200 de euro pe noapte pentru o cameră dublă.

În comparație, pentru o noapte de cazare la un hotel de 5 stele din Sunny Beach, Bulgaria, turiștii scot din buzunar aproximativ 120 de euro pe noapte, în regim all-inclusive, iar în cazul unui hotel de 4 stele, tot în regim all-inclusive, prețul poate porni și de la 80 de euro pe noapte.

Explicațiile hotelierilor

Președintele Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR), Călin Ile, a explicat că prețul efectiv al unei camere este diferit de cel afișat în ofertele disponibile pe diverse site-uri de profil, sfătuindu-i pe turiști să acorde mai mult timp pentru a se interesa de următoarea destinație în care își vor petrece vacanța.

Industria noastră din România nu e destul de pregătită pe folosirea acestor prețuri dinamice, nu își schimbă foarte des prețurile de pe site, aici avem de lucrat”, a explicat Călin Ile, pentru Main News.

Un alt argument ar fi că durata sezonului estival în România ține doar 3 luni, iar hotelierii români au mai puțin timp la dispoziție să își recupereze investițiile, față de cei din alte destinații turistice în care sezonul turistic poate dura de la 6 până la 8 luni.

Orice preț este raport al unei cerere și ofertă, faptul că noi activăm doar cele 3 luni în care încă oferta noastră de cazare de turism de vacanță e redusă, pentru că nu am stimulat investițiile în hoteluri noi, fiind ofertă redusă, asta face ca prețurile să crească”, a adăugat președintele FIHR.

Oferta de cazare în România este încă redusă, țara noastră având o capacitate de circa 200.000 de camere, lucru care duce la creșterea prețurilor în anumite perioade sau chiar la epuizarea locurilor de cazare într-o anumită perioadă, a mai precizat Călin Ile.

Ieșirea ar fi să stimulăm investițiile în hoteluri, astfel încât oferta de cazare din România să crească și, implicit, nivelul de tarife se va ajusta”, este soluția identificată de președintele FIHR.

Confortul, un factor important în alegerea destinației

În ciuda prețurilor ridicate, însă, turiștii români aleg să își petreacă vacanța pe litoral, din rațiuni ce țin de confort, potrivit consultantului în Turism, Ciprian Enea.

E foarte aproape să ajungi pe litoralul românesc, mai ales dacă nu e o perioadă aglomerată, ai autostrada, turiștii din București se urcă în mașină și ajung pe litoralul românesc. Un alt argument ar fi că nu ești nevoit să treci o frontieră sau alta, să prezinți un pașaport COVID, să faci test COVID, nu ești nevoit să stai la coadă la o frontieră, chiar și fără test COVID, poți să pierzi 2 zile pe drum, atât la dus, cât și la întors”, a declarat Ciprian Enea, pentru Main News.

În plus, consultantul arată că România este recunoscută pentru distracția oferită de cluburile din Mamaia sau pentru stațiunile balneo, precum Techirghiol. În schimb, litoralul românesc nu oferă servicii de 4 sau 5 stele de tip all-inclusive sau ultra-all-inclusive.

Așadar, dacă îți dorești un resort, facilități pentru copii, multe piscine, la malul mării, 4-5 restaurante cu diverse teme, gen chinezesc, italienesc, nu vei găsi un resort de acest gen pe litoralul românesc. Contează foarte mult ceea ce dorești să faci, ce dorești să ți se întâmple și contează să îți alegi produsul turistic care ți se potrivește cel mai mult, indiferent de destinația în care mergi”, a adăugat Ciprian Enea.

Sursă foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW