Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Schimbarea denumirii bulevardului Vasile Milea, aprobată de Consiliul General

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 2 iunie 2021

Consiliul General al Municipiului București a aprobat, miercuri, proiectul de hotărâre, inițiat de consilierul liberal Cătălin Deaconescu, privind schimbarea denumirii bulevardului Vasile Milea din București în bulevard Doina Cornea pentru segmentul Splaiul Independenței – bulevard Iuliu Maniu și bulevardul general Paul Teodorescu pentru segmentul Iuliu Maniu – Drumul Taberei. 

Rezultatul votului: 33 de voturi – „pentru”, 9 voturi – „împotrivă” și 12 – abțineri.

„Mulțumesc că ați avut ideea de a schimba numele bulevardului Vasile Milea. Este cunoscut faptul că Vasile Milea a avut un rol nefast în noaptea de 21 și 22 decembrie. Este neplăcut pentru persoanele care au avut decedați în familie din cauza lui Vasile Milea și să locuiască pe strada care îi poartă numele. ”, a afirmat profesorul Bogdan Sudițu, în cadrul ședinței Consiliului General.

Proiectul de hotărâre poate fi consultat aici

Demersul consilierului liberal vine în contextul în care istorici reputați, precum Lavinia Betea,  Mădălin Hodor și Andrei Ursu au solicitat înlocuirea numelui bulevardului deoarece nu există niciun element în biografia fostului general comunist Vasile Milea care să-l facă demn de așa ceva. Mai mult, Vasile Milea se afla în fruntea Armatei în timpul represiunii de la Timișoara din timpul Revoluției.

Într-un interviu acordat Mainnews.ro în luna august, actualul primar al Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a propunea înlocuirea denumirii bulevardului Vasile Milea în bulevard Doina Cornea.

Cine a fost Doina Cornea

Doina Cornea s-a născut în 30 mai 1929 la Brașov și a absolvit Facultatea de Filologie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj, unde a și fost cadru didactic. În anii ’80, ea a trimis peste 30 de scrisori de protest la Radio Europa Liberă, în care condamna distrugerea satelor românești, dărâmarea bisericilor și politica dusă de regimul Ceaușescu. Doina Cornea a semnat și o scrisoare deschisă adresată Papei Ioan Paul al II-lea în care cerea ajutor pentru scoaterea din ilegalitate a Bisericii greco-catolice unită cu Roma.

Pentru acțiunile sale, Doina Cornea a fost dată afară de la universitate, a fost anchetată, închisă și maltratată în mai multe rânduri, dar nu a putut fi intimidată. Pentru activitatea anticomunistă, în anul 2000 Doina Cornea a fost distinsă cu Ordinul Steaua României în grad de Mare Cruce, iar în 2009 a primit Legiunea de Onoare a Franței.

Cine a fost Paul Teodorescu

Paul Teodorescu a fost general al Armatei Române, membru corespondent al Academiei Române și ocupat funcții politice importante în guvernele conduse de Gheorghe Tătărescu, Octavian Goga, Miron Cristea și Constantin Argentoiu.

Potrivit Europa Liberă,  după instalarea la putere a regimului comunist, Paul Teodorescu a fost arestat și a efectuat muncă silnică la canalul Dunăre-Marea Neagră, cunoscut drept „canalul morții”.

Sursa foto: Mobilitate.eu

Comentarii


  • Vă rog corectați: Numele olteanului care a fost prim ministru este Constantin Argetoianu!

  • Энергично разглашаем новостью о запуске обновленной версии приложения для ставок от БК Олимп на Android! Это обновление изменит ваш подход к ставкам, делая процесс более удобным и быстрым. Внедрение новейших технологий позволяет предоставить бесперебойный доступ к широкому ассортименту спортивных мероприятий с вашего мобильного. Скачать приложение Olimp bet и благодаря новым функциям, вы насладитесь легкостью управления счетом, интуитивно понятным дизайном для легкости использования и повышенной производительностью приложения. Присоединяйтесь к сообществу довольных клиентов БК Олимп, наслаждаясь возможностью делать ставки где угодно и когда угодно. Установите актуальную версию приложения сегодня же и выходите на новый уровень в мире ставок!

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW