Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Procurorii din CSM: Aproape 70% dintre acțiunile disciplinare ale Inspecției Judiciare din anii 2017-2020 au fost respinse și anulate

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 26 mai 2021

Secția pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) arată că aproape 70% dintre acțiunile disciplinare ale Inspecției Judiciare (IJ) au fost respinse sau anulate în perioada 2017-2020. Precizarea vine după ce Lucian Netejoru, șeful IJ, a afirmat că Secția ar face un scut în apărarea procurorilor. 

„(..)În perioada 2017 – 2020, au fost exercitate un număr 50 de acțiuni disciplinare, dintre care 44 au fost soluționate. Din totalul celor 44 de acțiuni disciplinare exercitate de Inspecția Judiciară şi soluționate de Secția pentru procurori, 30 de acțiuni au fost  soluționate prin respingerea şi anularea acestora, respectiv într-un procent de 68,1%. Din cele 30 de hotărâri de respingere sau anulare a acțiunilor disciplinare exercitate de Inspecția Judiciară, 23 au rămas definitive la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (88,4%), 3 au fost modificate în recurs şi 4 se aflau pe rolul Înaltei Curţi, în vederea judecării recursului”, potrivit unui comunicat transmis de secția pentru procurori a CSM.

Precizarea vine după ce șeful Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru, a afirmat că Secția ar face un scut în apărarea procurorilor, aprobând doar 10% din rapoartele IJ.

Cam 80% din anchetele noastre trec de Secția de Judecători a CSM. Doar 10% trec de Secția de Procurori. Secția de procurori nu intră pe fondul cauzei pentru că acolo se văd faptele”, a declarat Lucian Netejoru, pentru Aleph News.

CITEȘTE ȘI: Acțiunile Inspecției Judiciare, blocate după decizia CJUE: Sentința CSM în cazul celor trei judecători care ar fi purtat discuții cu tentă politică pe un grup de Facebook, amânată

Procurorii din CSM acuză un „management defectuos”

Secția pentru procurori a CSM cere revocarea din funcție a șefului Inspecției Judiciare, considerând că „managementul este unul defectuos”.

Secția pentru procurori apreciază ca inadmisibilă lansarea denaturată în spațiul public a unor informații privind activitatea unei instituții din cadrul sistemului judiciar, respectiv împrejurarea refuzului Secției pentru procurori de a proceda la judecarea pe fond a cauzelor, având în vedere procentul foarte ridicat al acțiunilor anulate care constituie un impediment  în analizarea faptelor reținute pe fond, hotărâri menținute de Înalta Curte de Casație și Justiție”, potrivit Secției CSM.

CITEȘTE ȘI: De ce vor procurorii din CSM revocarea șefului Inspecției Judiciare: Consemnarea de menţiuni nereale în raportul de activitate / Refuzul nejustificat de a efectua un control la SIIJ

Procurorii activi au avut probleme probleme cu IJ

Acuzată în repetate rânduri că s-a transformat în factor de presiune pe umerii magistraților, Inspecția Judiciară n-au făcut decât să vină în sprijinul acestei idei. În 2020, Secția pentru procurori a CSM a respins acțiunile îndreptate împotriva Laura Codruța Kovesi, fostă șefă DNA, Carmen Lancrajan, procuroarea din dosarul „Tel Drum” și Cosmin Iordache, procuror DNA și copreședinte al unei asociații de magistrați.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW