Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Marcel Ciolacu: Dacă nu vor prezenta Planul de Reziliență în Parlament, am să propun grevă parlamentară

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 22 aprilie 2021

Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, susține că dacă executivul nu va supune dezbaterii parlamentare Planul Național de Redresare și Reziliență, va propune intrarea într-o așa-numită grevă parlamentară. 

„Dacă nu vor veni cu Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă să-l prezinte în Parlament, (…) am să propun colegilor mei să intrăm în grevă parlamentară. Mai exact, vom fi în Parlament, la grupurile parlamentare, vom participa la comisii, nu vom mai participa la plen. Iar domnul Iohannis să-şi gestioneze Guvernul său şi Parlamentul său fără Opoziţie în plenul Parlamentului (…). Nu vom participa la votul final. La primul BPN voi propune colegilor mei acest lucru”, a spus Ciolacu la Antena 3.

Context

Oficialii Comisiei Europene au solicitat modificarea Planului Național de Redresare și Reziliență, aceștia fiind nemulțumiți că România a alocat sume mult prea mari pentru infrastructura rutieră și irigații, a precizat ministrul proiectelor europene, Cristian Ghinea.

Planul Național de Redresare și Reziliență

Din alocarea totală pentru Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR) la nivelul UE, România poate beneficia de 29,2 miliarde de euro – 13,2 miliarde de euro sub formă de granturi și 16 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.

Regula stabilită prin propunerea de regulament (aflată încă în negociere la nivel european) este ca 70% din granturi să fie angajate până la finalul anului 2022, termenul limită pentru accesarea diferenței de 30% din granturi fiind 31 decembrie 2023. În plus, plățile pentru proiectele care vor fi incluse în programele naționale de redresare și reziliență trebuie făcute până în decembrie 2026.

Statele membre UE pot transmite oficial către Comisia Europeană Planul lor Național de Redresare și Reziliență (PNRR) până la 30 aprilie 2021, în vederea emiterii de către Comisie a deciziei de aprobare. Până la această dată finală, statele sunt invitate să transmită Comisiei proiecte intermediare.

Planul Național de Redresare și Reziliență

Propuneri pe componente:

– 4,4 miliarde de euro pentru educație

– 3,4 miliarde de euro pentru sănătate

– 9,5 miliarde de euro pentru transport (4,5 miliarde de euro – autostrăzi, 5 miliarde de euro – transport feroviar și mobilitate urbană)

– 6,8 miliarde de euro pentru mediu

– 4 miliarde de euro – fondul pentru localități

Sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW