Saturday, July 11, 2020
Jurnalism corect


DNA trimite în judecată un deputat PSD care ar fi luat mită 9800 de lei/ În același dosar mai sunt acuzați și doi directori de la Ministerul Educației pentru trafic de influență și luare de mită

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 3 octombrie 2019 Etichete: , , , ,

Deputatul PSD Stan Viorel a fost trimis în judecată de DNA fiind acuzat de luare de mită. Potrivit procurorilor, el este acuzat că, în perioada 2013 – 2016, când era inspector școlar general la Inspectoratul  Județean Neamț și-ar fi folosit influența și ar fi ajutat trei firme să obțină contracte la Liceul Sportiv din Roman. În schimbul influenței, Stan Viorel ar fi primit, în 13 tranșe, suma de 9800 de lei.

În același dosar mai sunt inculpați directorul Liceului Sportiv din Roman, o contabilă, doi directori de la Ministerul Educației și trei oameni de afaceri. Procurorii DNA susțin că, pentru a obține contracte de lucrări de renovare, cei trei patroni ar fi dat mită reprezentând 10% din valoarea acestora. Directorul liceului, Sandu Petru ar fi primit peste 250.000 de lei, din care a dat diverse sume de bani celorlate persoane inculpate în dosar, pentru exercitarea influenței.

„În perioada 2013-2016, inculpatul Sandu Petru, în calitate de director și ordonator de credite al Liceului cu Program Sportiv Roman, județul Neamț, a pretins și primit de la un reprezentant al unei societăți comerciale (care a beneficiat și de ajutor din partea reprezentanților altor două firme) un procent de 10% din valoarea plăților efectuate de Liceul cu Program Sportiv Roman către firmele controlate de aceștia, firme care au executat lucrări de construcții în beneficiul unității școlare.
Banii au fost pretinși și primiți de inculpat pentru a atribui firmelor respective contracte de lucrări (în principal) și livrare produse (prin procedura de atribuire directă) dar și pentru a obține finanțarea necesară derulării acestor contracte”, precizează procurorii DNA.

Potrivit procurorilor DNA, pentru a aproba contractele, deputatul Stan Viorel – fost inspector școlar, cele două directoare din Ministerul Învățământului dar și contabila liceului ar fi primit diverse sume de bani, alimente dar și telefoane mobile, după cum urmează:

– Stan Viorel, actual deputat și fost inspector școlar general, a primit, în 13 tranșe, suma totală de 9.800 lei,
– Condurat Eugenia, contabil șef la Inspectoratul Școlar, a primit, în 30 tranșe, suma totală de 51.620 lei și 400 euro precum și produse alimentare în valoare de 4.950 lei,
– Păunescu Alin Cătălin, fost director general în Ministerul Educației, a primit, în 14 tranșe, suma totală de 16.115 lei și 150 euro precum și produse alimentare în valoare de 2.650 lei,
– Dornean Maria, fost director în Ministerul Educației a primit 7.000 lei, produse alimentare în valoare de 1.000 lei, un laptop marca HP și două telefoane Iphone 5S.

„Concret, în scopul menționat mai sus, inculpatul Sandu Petru a primit de la cei doi oameni de afaceri în total 232.300 lei, reprezentând 10% din plățile efectuate de Liceul cu Program Sportiv Roman.
În același context, în condițiile în care nu mai deținea funcția menționată mai sus, în perioada decembrie 2016 – decembrie 2017, inculpatul Sandu Petru a primit de la aceeași oameni de afaceri suma de 24.100 lei, reprezentând același procentaj din plățile efectuate de Liceul cu Program Sportiv Roman, pentru a-și folosi influența asupra inculpaților Păunescu Alin Cătălin, Dornean Maria (persoane din conducerea Ministerului Educației Naționale), Stan Viorel și Condurat Eugenia (șefi din cadrul Inspectoratului Școlar Neamț) și asupra a doi directori ai unității școlare (funcționari cu atribuții în ceea ce privește finanțarea lucrărilor de construcții sau care puteau influența acordarea finanțării)”, mai precizează procurorii DNA.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților: Condurat Eugenia, Păunescu Alin Cătălin și Sandu Petru. Aceeași măsură a mai fost dispusă și asupra sumelor de bani existente în două conturi pe care le dețin inculpații Dornean Maria și Stan Viorel.

Foto: Ovidiu Micsik / Inquam Photos

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW