Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Legile justiției, sursa nemulțumirilor din coaliție. După ce șeful PNL a acuzat că proiectele nu au fost discutate în cadrul alianței de la guvernare, Stelian Ion amintește că au fost puse în dezbatere publică de liberali

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 5 aprilie 2021

Ministrul Justiției susține că proiectele de modificare a legilor justiției, transmise către CSM, nu aparțin unui anumit ministru sau unui anumit partid și amintește că au fost puse în dezbatere publică în anul 2020 de Guvernul PNL, după ce Ludovic Orban a acuzat că nu au fost discutate în coaliția de la guvernare. 

Este o chestiune pe care o vom discuta chiar mâine (n.r. marți), într-o ședință a coaliției. E foarte clar că la aceste legi am lucrat împreună, pentru că în 30 septembrie, Guvernul trecut punea în consultare publică aceste proiecte de lege, am continuat dezbaterea timp de șase luni de zile, deci iată, o dezbatere amplă, în care s-au primit foarte multe puncte de vedere din partea magistraților, din partea asociațiilor, au venit multe puncte de vedere care au fost dezbătute și nu este un proiect care să aparțină unui anumit ministru sau unui anumit partid. Așa că aceste chestiuni eu cred că le vom lămuri foarte rapid și foarte corect în cadrul alianței. Sunt niște proiecte foarte bune, care sunt necesare și pentru care ne vom lupta cu toții din alianță, dincolo de chestiunile acestea care sunt de ordin mai mult politic, pentru că este evident că aceste proiecte vor merge în Parlament, vor fi dezbătute și în Parlament, este firesc (…). Dacă ajung în Parlament, vor fi supuse unei dezbateri și sunt binevenite toate punctele de vedere. Nu-mi imaginez că nu se vor discuta și nu se vor dezbate și în Parlament aceste proiecte. Pe de altă parte, ele sunt supuse acum unui proces de avizare, în celelalte ministere sunt miniștri din toate partidele, deci este o chestiune care va fi lămurită cât de curând, în sens pozitiv, sunt sigur”, a declarat, luni, Stelian Ion, la RFI.

Declarația ministrului Justiției vine după ce președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, a afirmat că proiectele de modificare a legilor justiției, transmise către CSM de Stelian Ion, nu au fost discutate în cadrul coaliției de guvernare.

„Proiectele de modificare a legilor Justiţiei vor trebui să facă obiectul unor ample dezbateri în societate. Proiectul care a fost trimis de ministrul justiţiei către CSM este un proiect care a fost trimis de ministrul justiţiei, nu este un proiect care să fi fost discutat în coaliţie şi care să fie supus unei dezbateri publice ample aşa cum de altfel a solicitat şi Comisia de la Veneţia atât în privinţa legilor Justiţiei, cât şi în privinţa Codurilor, Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, acestea trebuie să se adopte printr-o amplă dezbatere în societate şi să reprezinte cu adevărat modificări ale legii care să pună bazele unui sistem de jusitiţie modern la standarde europene. Va fi supus dezbaterii, în coaliţie, în societate şi va fi supus dezbaterii organizaţiilor profesionale din domeniu, organizaţiilor care sunt active în acest domeniu”, a acuzat vineri Ludovic Orban, citat de News.ro.

În plus, președintele Comisiei Juridice din Senat, Iuliana Scântei, a precizat că că cele trei proiecte pentru modificarea legilor justiției, propuse în acord cu obiectivele de guvernare ale coaliției, vor fi analizate cu atenție de parlamentarii liberali.

Ca senator PNL, în calitate de Președintă a Comisiei Juridice, salut finalizarea de către Ministerul Justiției a pachetului de legi prin care vom repara Legile Justitiei așa cum ne-am asumat prin programul de guvernare. Deși acest pachet de legi a fost semnat de Ministrul Justitiei Stelian Ion și transmis spre avizare Consiliului Superior al Magistraturii și celorlalte ministere avizatoare exclusiv în urma consultării publice, împreună cu colegii mei parlamentari PNL vom analiza cu atenție, noile soluții legislative propuse în acord cu obiectivele de guvernare ale coaliției, în vederea adoptării lor”, a scris Iuliana Scântei, pe Facebook, pe 29 martie.

CITEȘTE MAI MULTE AICI: Recomandări pentru ministrul Justiției din tabăra liberalilor: Comisia de la Veneția poate fi sesizată de Parlament, Guvern sau șeful statului

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW