Sunday, May 22, 2022
Jurnalism corect


Recomandări pentru ministrul Justiției din tabăra liberalilor: Comisia de la Veneția poate fi sesizată de Parlament, Guvern sau șeful statului

By Matthew Garvey , in Justitie Politic Stirile zilei , at 29 martie 2021

Iuliana Scântei a precizat că cele trei proiecte pentru modificarea legilor justiției vor fi analizate cu atenție de liberali, în același timp cu proiectul de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). Senatorul PNL i-a explicat ministrului Justiției traseul pentru cererea de avizare din partea Comisiei de la Veneția. 

Ca senator PNL, în calitate de Președintă a Comisiei Juridice, salut finalizarea de către Ministerul Justiției a pachetului de legi prin care vom repara Legile Justitiei așa cum ne-am asumat prin programul de guvernare. Deși acest pachet de legi a fost semnat de Ministrul Justitiei Stelian Ion și transmis spre avizare Consiliului Superior al Magistraturii și celorlalte ministere avizatoare exclusiv în urma consultării publice, împreună cu colegii mei parlamentari PNL vom analiza cu atenție, noile soluții legislative propuse în acord cu obiectivele de guvernare ale coaliției, în vederea adoptării lor”, a scris Iuliana Scântei, pe Facebook.

Iuliana Scântei ii explică ministrului traseul pentru cererea de avizare

Stelian Ion a declarat, luni, că va trimite o solicitare de aviz din partea Comisiei de la Veneția pentru proiectul de lege ce privește desființarea Secției Speciale, în forma adoptată de Camera Deputaților, după ce, în urmă cu o săptămână, ministrul anunța că va cere avizul Comisiei de la Veneția și pentru noile legi ale justiției.

Vreau să vă spun că în cursul zilei de astăzi, deja este redactată, voi trimite o solicitarea de aviz din partea Comisiei de la Veneția pe acest proiect de lege și amendament(n.r. proiectul de desființare a SIIJ). Eu apreciez că este bine să avem acel aviz, indiferent de modalitatea în care se va tranșa pe acest proiect de lege”, a declarat, luni, Stelian Ion.

Solicitarea avizului Comisiei de la Veneția este un demers rațional și menit să valideze reforma sistemului judiciar din România în raport cu standardele europene, arată senatorul PNL Iuliana Scântei.

Avizul Comisiei de la Veneția ar trebui să aibă în vedere, în acest caz, atât proiectele din pachetul Legile Justiției adoptate de Guvern și însoțite de avizul CSM, precum și forma legii adoptate de Camera Deputatilor pentru desființarea SIIJ, la solicitarea Parlamentului. În privința titularului sesizării, evident că trebuie respectate prevederile Statutului Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept: Comisia de la Veneția poate fi sesizată de un stat membru prin organele sale reprezentative precum Parlament, Guvern sau șeful statului”, a afirmat Iuliana Scântei.

Tudorel Toader: Ministrul poate solicita avizul, în numele Guvernului

Tudorel Toader, membru din partea României al Comisiei de la Veneția, a explicat, pentru Main News, că ministrul Justiției poate solicita avizul, doar dacă este transmis în numele Guvernului și semnat de premierul Florin Cîțu.

Ministrul Justiției gestionează toate problemele referitoare la Justiție. De exemplu, se ridică la CCR o obiecție de neconstituționalitate. Se cere Guvernului punctul de vedere, dar Guvernul trimite la Ministerul Justiției, Ministerul Justiției întocmește răspunsul, punctul de vedere, îl trimite Guvernului si Guvernul îl trimite la CCR. Dincoace, câtă vreme la Ministerul Justiției este un material de lucru, el devine proiect de lege în momentul în care e la Guvern, Guvernul îl adoptă și îl trimite ca proiect de lege la Parlament spre legiferare. Adică el, ministrul, nu are inițiativă legislativă, dar nici ministrul Agriculturii nu trimite un proiect în Parlament, ei sunt responsabili de domeniul lor. Dacă e proiect de lege la Guvern, în numele Guvernului poate să trimită, dar semnează primul-ministru”, a explicat, pentru Main News, fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW